Iszlám országok elítélik a zsidók látogatását Templomhegyen Tisá böÁv alkalmából

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mintegy 1600 zsidó látogatta meg a jeruzsálemi szent helyet az egykori Jeruzsálem pusztulására emlékező böjt idején. Még azt megelőzően összecsapások voltak az izraeli rendőrség és a palesztinok között.

Vasárnap korán reggel az izraeli rendőrség kődobáló palesztin imádkozókkal csapott össze a Templomhegyen. Palesztin tudósítások szerint a rendőrök könnygázt és villanó gránátot vetettek be, a rendőrök szerint a palesztinok köveket hajigáltak.

A zavargások négy órával azelőtt zajlottak, hogy mintegy 1600 zsidó vonult a Templomhegyre a Tisá böÁv böjtnap alkalmából. A Templomhegy a judaizmus legszentebb helye: itt állt az ókori időkben az első és a második szentély, melyek lerombolására emlékezik gyásznappal a zsidó hagyomány. Izrael Jordániával 1994-ben megkötött békeszerződése értelmében a Templomhegy és az óváros moszlim szent helyeit Jordánia kezeli. A hegy tetején álló Al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye. A Templomhegy régóta izraeliek és palesztinok összecsapásainak fő ütközőpontja.

Daifullah Fayez, a jordániai külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatot adott ki: „A mecset elleni izraeli akciók elfogadhatatlanok és elítélendők. Sértik a történelmi és jogi státusz quót, a nemzetközi jogot és Izrael mint a Kelet-Jeruzsálemet megszálló hatalom kötelezettségeit.” Ilyen értelmű levelet küldtek Izraelnek.

A török külügyminisztérium nyilatkozatában a következő áll: „Az izraeli biztonsági erők ismételten megsértették az al-Haram al-Sharif szentségét azzal, hogy rasszista zsidó csoportoknak engedélyezték az Al-Aksza mecset feldúlását, a területén imádkozó palesztinokat megtámadták, polgári személyeket – köztük gyermekeket és nőket – vettek őrizetbe, semmibe véve az emberi méltóságot. Az ilyen provokációk ismétlődése roppant veszélyes abban a helyzetben, amikor még élénken él az izraeli támadás által Ramadánkor keltett feszültség és konfliktus.”.

Egyiptom ugyancsak nyilatkozatban ítélte el „az izraeli szélsőségesek provokációját”. Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság elnöke „a hosszú izraeli megszállás” eredményének nevezte az eseményeket. Az Európai Unió palesztinai missziója aggodalmát fejezte ki az elhúzódó feszültség miatt. „Az izraeli hatóságok, vallási és közösségi vezetők tegyenek meg mindent, hogy a robbanásveszélyes helyzet megszűnjön – áll a Twitter üzenetben.”

Mohammad Hamadah a Hamász szóvivője kijelentette: „Az, hogy a megszállás szabad utat enged a telepesek kóbor bandáinak, nem a szuverenitás jele, sokkal inkább a tehetetlenség és a hiányosságok elfedésére szolgál.” Az Iszlám Dzsihád az eseményeket „a világ összes moszlimját érintő terrorizmusnak és agressziónak” nevezte.

A moszlim világgal való súrlódások elkerülése végett a zsidók számára – bizonyos korlátozásokkal – a látogatás megengedett, de nem imádkozhatnak.

A The Times of Israel szombati tudósítása szerint a hatóságok szemet hunytak a fölött, hogy zsidók csoportjai hónapok óta imádkoznak a Templomhegyen, akiket a Waqf (a Templomhegyet vallási ügyekben felügyelő iszlám szervezet) megfigyelés alatt tart, de eddig nem avatkozott be. Naftali Bennett miniszterelnök vasárnapi nyilatkozata, miszerint zsidóknak és moszlimoknak egyaránt joguk van ott imádkozni, a politika változását vetítheti előre.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Al Aksza mecset, Templomhegy, zsidó imádkozok

[popup][/popup]