Iszlám és/vagy demokrácia?

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

A fülkeforradalmat megtapasztaló magyar polgárok a megondhatói, milyen nehéz megőrizni a szabadság intézményeit – még egy olyan orszagban is, ahol ezeknek több mint százéves hagyományai vannak. Az arab világban a demokráciának alig vannak gyökerei. A mértékadó arab újságok java Londonabn jelenik meg. A legismertebb arab írók Londonban vagy Párizsban élnek. A nyugati életformával a városi középosztály rokonszenvezik. A lakosság nagy többségét kitevő vidéki (gyakran írástudatlan) népesség körében az egyetlen szervezett erőt az iszlámisták országszerte kiépített hálózata jelenti. A lakosság inkább bennük bízik, mint a korrupt közigazgatásban. Rájuk számíthatnak, ha segélyre van szükségük, ha gyerekük továbbtanulásást szeretnék elérni.

Két példa áll előttünk.

Az egyik Törökország, ahol az iszlámisták demokratikus választásokon jutottak hatalomra és – úgy tűnik – megtartják a nyugati demokrácia kereteit, nem rúgják föl a nyugati kapcsolatokat.

A másik példa Irán, ahol az iszlámisták milliós tömegmozgalmakra támaszkodva ragadták meg a hatalmat, durva teoratikus diktatúrát építettek ki és agresszíven szembefordulnak a nyugati világgal.

A legnyugatibb arab ország, Tunézia valószínűleg a török út közelében marad: a választásokon győztes, mérsékelt iszlámista Ennahda párt hitet tett az “iszlám demokrácia” mellett.

Egyiptomban a győztes Moszlim Testvériség 38 százalékot szerzett az alsóházban. Óvatos vezetői hangsúlyozták, hogy nem akarják felrúgni az ország nyugati kapcsolatait és általában mérsékelt hangot ütöttek meg. Ám a második helyen, 29 százalékkal befutott radikális szalafistáknak nincsenek ilyen fenntartásaik: ők az iszlámon kívül más kötelezettséget nem ismernek el. Tudnivaló ugyanakkor, hogy a nyugati gazdasági kapcsolatok nélkül az ország gazdasága egyhamar összeroppan. A helyzetet bonyolítja a nagy befolyású – szekuláris, de autoriter – hadsereg jelenléte.

A forradalmi zűrzavar nyomán Izrael pozíciói mindenhol romlottak. Az Izrael-ellenesség talán az egyetlen közös nevező, amiben a forradalmi arab országok legtöbb politikai mozgalma egyetért. Az új vezetők valószínűleg itt is a török, illetve az iráni út között járnak majd. Az előbbi minden politikai és katonai kapcsolatot leépített a zsidó állammal, harcias Izrael-ellenes retorikába kezdett, de – nyugati kapcsolatai miatt – a komolyan ellenséges lépeésekről valószínűleg tartózkodik. Sőt, az országban élő zsidó közösség felé – európai módra – még gesztusokat is tett a kormány.

Az iráni elnök viszont Izrael elpusztításáról beszél és tagadja a holokausztot. Illúzió azt várnim hogy a forradalmak demokráciát hoznak olyan országokban, ahol ennek semmi előzménye nincsen. A legtöbb, amit remélhetünk az, hogy az iszlámisták valamilyen kompromisszumot kötnek a nyugati berendezkedéssel, s legalább elkezdődhet egy hosszú tanulási folyamat: az iszlám és a demokrácia egymás mellett élése.

Gadó János

 

 

[popup][/popup]