Istentelenség vagy szabadság? – Szombati buszok indultak Izraelben

Írta: Bassa László - Rovat: Külpolitika, Politika

Az első izraeli független orosz nyelvű internet csatorna, az ITON TV pénteki adásában Mihail Gorin műsorvezető Cvi Zilber és Ilana Mihaeli újságírókat faggatta arról, milyen volt a fogadtatása annak, hogy sabbatkor a központi fekvésű Gus Dan négy településén (Tel Aviv, Givatájim, Ramat HaSaron, Kirját Ono) elindultak Izraelben a ’szombati buszok’. Gorin az eseményt ’a világiak álmának’, valóságos forradalomnak nevezte. Jó ez? – tette föl a kérdést.

Szombati buszjárat november 23-án Tel Avivban (AP Photo/Tsafrir Abayov)

CZ: Mindenképpen jó, de ez nem tömegközlekedés, hanem néhány városi önkormányzat által kezdeményezett szolgáltatás. Az érdeklődés óriási volt, de nem érinti a rendszert, amely a világiak és vallásosok közötti hallgatólagos megegyezésen alapul. Azt kellene törvénybe foglalni, hogy a tömegközlekedés a hét minden egyes napján – az ortodoxok által lakott településeket kivéve – elérhető legyen. Mint ahogy szombati járatok most is vannak Haifán és arabok lakta területeken.

MG: A járatokat ingyenesen lehetett igénybe venni, nyilván ez is növelte az igényt. De vallásos oldalon távolról sem nagy a lelkesedés.

IM: A vallásos közösségnek nem ez az egyetlen kifogása a világiak ellenében, vegyük például a katonai sorozás kérdését. Szerintük mi nem vagyunk I-n gyermekei. Egy Sasz párti képviselő másnap, az újonnan kinevezett Becálel Szmotrics (ugyancsak vallásos) közlekedési miniszternek címzett terjedelmes levelében a szombat megszentségtelenítésének nevezte az akciót, számos történelmi példát fölhozva. Említette, hogy II. Miklós cár idején a zsidók akár életük feláldozásával is ragaszkodtak hitükhöz. – Izrael arról szól, hogy a vallásos kisebbség ráerőlteti akaratát a világi többségre.

MG: Másoknak sem tetszik. A taxisok tüntetést rendeztek Tel Avivban, hangoztatván, hogy jövedelmüktől fosztják meg őket. A másik probléma az, hogy az önkormányzatok saját költségvetésükből fedezik a járatokat, de vajon kérdezték-e a polgárokat? Hiszen sokmillió sékelről van szó!

CZ: Az önkormányzatokat öt évenként megválasztják, és attól kezdve az ottani koalíció a prioritásokat mérlegelve saját hatáskörben dönt a kiadásokról. Ami pedig a taxisokat illeti, ők legyenek a legnagyobb gond. Nem kell őket félteni: amikor arra szükség volt, keresztbe tettek az Ubernek. A status quót még annak idején Ben Gurion alakította ki, lényege: élni és élni hagyni. Én elfogadom, hogy Bné Brakban nincs közlekedés, nekik mi közük van ahhoz, mi történik Givatájimban, ahol alig élnek vallásosak? Miért aggódnak annyira a lelkem üdvéért? Egyszerű képmutatás. Ha megnézzük, városainkban szombaton hatalmas forgalmi dugók képződnek. Akkor hát, ha nekik olyan fontos a szombat szentsége álljanak ki: gyerekek szavazzuk meg, hogy a sabbat legyen olyan, mint jom kippur: közlekedés nincs, az utak lezárva, mindenki otthon ücsörög és szombat királynőt fogadja. De abban a pillanatban kiszavaznák őket a kormányból és ötven év múlva kerülnének vissza. Nincs olyan miniszterelnök, aki szembe menne a választók többségének akaratával.

IM: Ebben olyan biztos vagy? Mi az, hogy ’a lakosság nagy része’? Hiszen ez egy roppant amorf tömeg!

CZ: A likudosok és a vallásosak túlnyomó része kocsiba ül szombaton. Ha nincs pénzed, ülj otthon, ha van, menj a strandra taxival.

MG: Ezek a járatok miért ingyenesek? Mert sabbatkor fizetni ugyancsak a szombat áthágása?

IM: Nem, hanem azért, mert a tel avivi önkormányzat többször is a közlekedési minisztériumhoz fordult azzal, hogy saját vállalatait szombaton működtethesse, de a kérést minden alkalommal elutasították. Akkor az okos ügyvédek találtak egy joghézagot, hogy amennyiben ezt nem tömegközlekedésnek, hanem szállításnak nevezed, rendben, de pénzt nem fogadhatsz el. Ennyi a történet. Az önkormányzat 12 millió sékelt különített el erre a célra ebben az évben, anélkül, hogy az adókat emelte volna. Roppant érdekes dolgokat olvastam a közösségi oldalakon. Korábban azt hittem, hogy a mi oroszajkú közösségünk boldog lesz és üdvözölni fogja, hogy szombatonként ingyen mehet a tengerpartra, éttermekbe, sétálhat. Ehelyett azt olvasom, hogy a közpénzek eltékozlásával vádolják az önkormányzatot, és jobb lenne a nincsteleneken és hajléktalanokon segíteni. Pedig éppen a rosszabb anyagi helyzetben lévők, a gyermekes családok, az idősek, akiknek nincs kocsijuk azok, akik profitálnak az akcióból. Elmondhatom, hogy a projekt szélesedik: ezen a héten a járatok nem félóránként, hanem húsz percenként indulnak, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a buszok számát is növelik.

MG: Tehát vannak történések Izraelben, elmozdulások vallásos–szekuláris vonatkozásban, elindultak a szombati autóbuszok… És most nagy meglepetéssel hallottam, hogy a főrabbinátus kósersági bizonylatot állított ki egy szombaton nyitva tartó étterem tulajdonosának. Eleget tettek bizonyos feltételeknek, például a tűzhelyeket még korábban begyújtják…

IM:…és nem zsidókat alkalmaznak.

 

[popup][/popup]