Irán: Viccelődés a Holokauszton – másodszor

Írta: Mika Klára - Rovat: Politika

A Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráin feldühödve iráni szervezők immár másodízben hirdetnek versenyt a Holokauszt tagadásának témakörében.

iran-holocaust-cartoon-2

Iráni Holokauszt-tagadó karikatúra (Forrás: Channel 2, Izrael)

 

A Teheran Times szerint a verseny szervezője, Masud Shojaei-Tabatabaii, az Iráni Karikatúra Házának elnöke, vasárnap egy sajtókonferencián meghirdette a „Második Nemzetközi Holokauszt Karikatúra Versenyt”, ahol a győztes 12.000 dollár pénzjutalomban részesül, míg a második és a harmadik helyezett 8000, illetve 5000 dollárt vihet haza.

A két szervező első ízben akkor rendezett hasonló vetélkedőt, amikor a dán Jyllands-Postens okozott közfelháborodást a muszlim világban, 2006-ban, ugyancsak a Prófétát ábrázoló karikatúrák közlésével.

Az iráni szervezők elmondása szerint a versennyel szembesíteni akarják a nyugatot – úgymond – az általa használt kettős mércével a szólásszabadság kérdésében.

„Miért elfogadhatóak a nyugati országokban a Mohamed-karikatúrák, miközben, amint bármi kérdés vagy kétely merül fel a Holokausztot illetően, bírság és bebörtönzés a válasz?” – tette fel a kérdést Shojaei-Tabatabaii, az Observernek már 2006-ban.

Az előző vetélkedő nyertese a marokkói Abdellah Derkaoui rajza egy izraeli építődarut ábrázol, amint a Sziklamecset köré emel egy falat. A falon a – szerintük nem is létezett – Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor képe látható.

A legjobbnak ítélt rajzokat a teheráni Palesztin Kortárs Művészeti Múzeumban állítják majd ki – csakúgy, mint legutóbb.

A Times of Israel cikke nyomán

*

 Lehet fogadni, hogy a Holokausztot tagadó rajzokra válaszul hány (ön)gyilkos zsidó merénylő fog lecsapni az iráni karikaturistákra, az őket védő rendőrökre és ártatlan civilekre a sarki közértben, csupán azért, mert muzulmánok. Tudjuk, hogy egy sem. A zsidók csóválják majd a fejüket, lapoznak és élik tovább az életüket.

Vajon miért éppen a zsidóságot oly érzékenyen érintő Holokausztot kívánják az irániak bosszúból kigúnyolni? Hiszen a Charlie Hebdo köztudottan támadta mindhárom világvallást, a zsidókat és a keresztény egyházakat csöppet sem kímélve. Mi végre ez a „megtisztelő” figyelem?

 

Címkék:Holokauszt-tagadás, Irán

[popup][/popup]