Irán több tucat drónnal indított támadást Izrael ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Irán több tucat drónnal indított támadást Izrael ellen – Az IDF közleményében azt írja, hogy a hadsereg nyomon követi az összes Iránból Izraelre indított drónt.

Iráni drónok (Fotó: Times Of Israel – Iráni hadsereg/AP)

“Nemrég Irán a területéről pilóta nélküli légi járműveket indított Izrael Állam területe felé” – áll a hadsereg korábbi közleményében. A drónok menetideje több óra is lehet.

“A légvédelmi tömb magas készültségben van, ugyanakkor a légierő repülőgépei és a haditengerészet hajói is, amelyek az ország egét védik” – folytatódik a közlemény.

“Az IDF minden célpontot figyelemmel kísér” – áll a hadsereg közleményében.

“Kérjük a lakosságot, hogy tartsák be és kövessék a Belügyi Parancsnokság utasításait és az IDF hivatalos közleményeit az üggyel kapcsolatban” – teszi hozzá.

*

Amos Yadlin, az IDF katonai hírszerzés volt vezetője szerint helyénvaló, hogy Izrael szükség szerint felkészül, de úgy véli, hogy “a közvélemény ma este nyugodtan alhat”.

A 12-es csatornán beszélve, miközben Izrael megerősítette, hogy Irán több tucat drónt lőtt ki Izraelre, Yadlin kiemeli Izrael rakétavédelmi rendszereinek és egyéb képességeinek sorát.

Megjegyzi, hogy a több órányi távolságra lévő iráni drónok 20 kilogrammos robbanófejet hordoznak, amely ellen “a legegyszerűbb bombabunker” is védelmet nyújt, és azt mondja, hogy becslése szerint a drónok valószínűleg csak katonai célpontok felé irányulnak.

Yadlin megjegyzi, hogy a drónok kilövése győzelem a gázai Hamász vezetője, Yahya Sinwar számára, aki azt tűzte ki célul, hogy a Hamász október 7-i izraeli mészárlása több fronton is támadásokat indítson Izrael ellen.

*

Az iráni állami média arról számol be, hogy az Iszlám Köztársaság drónok második hullámát indította Izrael ellen.

Irán irányából több drónt láttak repülni az iraki Szulejmáníja tartomány felett – mondta három biztonsági forrás a Reutersnek.

“Több tucatnyi drónt láttak Iránból Izrael irányába repülni az iraki légtér felett” – mondta két iraki biztonsági forrás is a Reutersnek.

Irak szintén bejelentette légterének lezárását és a légi forgalom felfüggesztését a mai nap folyamán – közölte az iraki közlekedési minisztérium az ország állami tulajdonú hírügynökségével.

*

Az IDF szóvivője szerint a védelem az iráni drónok ellen erős, de nem hermetikus.

*

Magyar idő szerint éjjel 23.00 óra előtt az iráni média arról számolt be, hogy a drónok harmadik hullámát is elindították Izrael felé – írja a Times Of Israel.

*

Az izraeli 12-es csatorna források említése nélkül jelenti, hogy Izrael megkezdte iráni drónok elfogását Szíria és Jordánia felett.

Az erre való képesség az USA által a regionális szövetségesekkel együttműködésben létrehozott légi ernyőnek köszönhető.

Közben Irán védelmi minisztere nyilatkozatban fenyegette meg a szomszédos országokat, hogy bármelyikük, amelyik megnyitja légterét Izrael előtt, hogy levadásszák a drónokat, Irán célpontja lehet.

*

Izraeli becslés szerint 100-nál több drónt lőhettek ki Iránból Izrael felé – közölte a CNN.

*

A CNN-nek nyilatkozó amerikai szakértő szerint a drónok elterelő hadműveletek is lehetnek.

Más fenyegetések, beleértve a ballisztikus rakétákat vagy cirkálórakétákat, kevesebb idő alatt érik el Izraelt, és az IDF azt mondja, hogy ennek megfelelően frissíteni fogja az adatokat – írja a Times Of Israel.

Az IDF szerint jól felkészült az iráni támadás kezelésére, és Herzi Halevi vezérkari főnök altábornagy az elmúlt órákban újabb értékelést tartott.

Az IAF több tucat vadászrepülőgépe jelenleg az égen van, és az IDF szerint készen állnak arra, hogy lecsapjanak, ahol csak szükséges.

Kapcsolódó cikk:

Elfogták az Izraelre kilőtt iráni drónoka és rakétákat

[popup][/popup]