Elfogták az Izraelre kilőtt iráni Irán drónokat és rakétákat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraelben szirénák és robajok hallatszottak az egész országban; a lövedékek egy részét már az USA és Jordánia leszedte, útban Izrael felé.

Kép forrása: IDF

Irán szombat éjjel mintegy 300 támadó drónt és rakétát indított területéről a zsidó állam felé, az iszlám köztársaság első Izrael elleni közvetlen támadásaként.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője először este 11 órakor erősítette meg, hogy a több napja várt támadás megkezdődött. Később hozzátette, hogy Irán rakétákat is kilőtt Izraelre.

A szirénák éjjel 1 óra 42 perc körül kezdtek el szólni a dél-izraeli településeken, majd az ország más területein is működésbe léptek. Északon és délen, valamint Jeruzsálemben és Ciszjordánia északi részén számos városban hangos robajok hallatszottak.

Egy hétéves kislányt, aki egy Arad melletti beduin településről származik, a beersebai Soroka kórházba szállítottak, miután megsérült egy elfogó rakéta repesz darabjaitól.

Az iráni támadás következtében más sérülésről nem érkezett jelentés.

Az iráni Forradalmi Gárda megerősítette, hogy több tucat drónt és rakétát indítottak konkrét izraeli célpontok ellen – idézte az iráni állami média az elit alakulat közleményét. Az állami IRNA hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó tisztviselőt idézett, aki szerint a támadás részeként ballisztikus rakétákat lőttek ki.

Hagari izraeli katonai szóvivő elmondta, hogy Irán összesen több mint 300 lövedéket lőtt ki Izraelre, köztük 170 drónt, 30 cirkálórakétát és 120 ballisztikus rakétát, és ezek 99 százalékát az izraeli légvédelem elfogta.

“Ez jelentős stratégiai eredmény” – mondta egy reggeli sajtónyilatkozatában. “Az iráni fenyegetést semlegesítette az IDF légi és technológiai fölénye, valamint egy erős nemzetközi koalíció.

Mind a 170 drónt és a 30 cirkálórakétát még az ország határain kívül semmisítette meg az izraeli légierő és szövetségesei – szögezte le. Egyetlen drónnak vagy cirkálórakétának sem sikerült belépnie az izraeli légtérbe.

ToI

[popup][/popup]