Irán az elkövetkező egy-két napban megtorló csapást mérhet “izraeli földre”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Irán az amerikai hírszerzés szerint a következő 24-48 órában megtorló csapást mérhet “izraeli földre”.

Iráni rakéta (Képünk illusztráció)

Amerikai hírszerzési jelentésekre hivatkozva egy amerikai tisztviselőt idéznek, aki szerint Izrael közvetlen iráni támadásra készül – “valószínűleg izraeli földön” – a következő 24-48 órában.

A Wall Street Journal jelentése egy meg nem nevezett amerikai forrást idéz, aki szerint Irán egy lehetséges csapásra készül, amely vagy Dél-, vagy Észak-Izraelt érheti.

Ugyanakkor egy, az iráni rezsimhez közel álló forrást is idéz, aki szerint Teheránban még nem született végleges döntés.

Irán azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja Izraelt, miután április 1-jén légicsapást mértek a szíriai fővárosban, Damaszkuszban egy iráni konzulátus épületére, amelyben meghalt az Iszlám Forradalmi Gárda több parancsnoka, köztük két tábornok.

Izrael nem vállalta a felelősséget a csapásért, de Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője rámutatott, hogy az izraeli hírszerzés bizonyította, hogy az épület nem nagykövetség volt, hanem “a Qudsz-erők katonai épülete, amelyet polgári épületnek álcáztak Damaszkuszban”.

A Qudsz Erők az Iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleti ága, amelyet az USA terrorszervezetnek minősít.

A WSJ jelentése azt is megjegyzi, hogy az Izraelben tartózkodó amerikai kormányzati alkalmazottak és családtagjaik további intézkedésig nem utazhatnak Izrael központi részén, Jeruzsálemen és Beersebán kívüli területekre – elkerülve az ország északi és déli részét.

A közösségi médiában az elmúlt napokban megjelent, nem ellenőrzött bejegyzésekben iráni fenyegetések láttak napvilágot, amelyek szerint Izraelben lévő célpontok, köztük a dimonai nukleáris létesítmény és a haifai kis repülőtér ellen szimulált támadásokkal fenyegetőznek, amely csak Ciprusra indít járatokat. (Times Of Israel)

[popup][/popup]