Irak: 1.5 millió keresztényből 200 ezer maradt

Írta: atv.hu /B. J. - Rovat: Politika

Nemzetközi kampány indult a vallásuk miatt meghurcolt iraki keresztényekért…

…melynek jelképe az arab N betű. A karakter egyre több profilképet helyettesít a Facebookon és a Twitteren, a felhasználók így fejezik ki szolidaritásukat a terroristák által üldözött vallási csoportok mellett.

Iraki keresztények (Fotó: CNN.com)

A nagy arab N betű az arab naszráni, vagyis keresztény szó rövidítése. Az ISIS / ISIL (Islamic State of Iraq al-Sham / Islamic State of Iraq and Levant – Iraki és Szíriai Iszlám Állam / Iraki és Levantei Iszlám Állam) fanatikus dzsihádistái ezzel a karakterrel jelölik meg az iraki keresztények házait. Az üldöztetés szimbóluma a szolidaritás jelképévé vált. Kezdetben keresztények cserélték le a profilképeiket az arab N betűre, ezzel önként megbélyegezve magukat. Később vallástól függetlenül több ezren csatlakoztak hozzájuk, hogy felhívják a világ figyelmét az iraki üldözöttekre.

Az iraki keresztények ultimátumot kaptak az ISIS-től: vagy áttérnek az iszlám vallásra, vagy a helyi viszonyok mellett szinte megfizethetetlenül magas havi 450 dolláros (kb. 100 ezer Ft) különadót fizetnek. Egyéb esetben kard általi halál vár rájuk.

A legtöbb keresztény a menekülés mellett dönt. Ilyenkor csak annyi személyes holmit vihetnek magukkal, ami a kezükben, egy szatyorban elfér. Sokukat azonban fegyverrel kényszerítenek arra, hogy a tárgyaikat, pénzüket átadják az ISIS katonáinak. Kezdetben templomokban húzódtak meg, de kénytelenek voltak sátrakba költözni. Egyrészt a templomok nem bírják el a menekültáradatot, másrészt az ISIS katonái a szent helyeket sem kímélik. Moszulban például felgyújtottak egy 1800 éves templomot, és elfoglaltak egy negyedik századi kolostort is, melyet mecsetté alakítottak. Sok keresztény a Szindzsár körüli hegyekben próbál elrejtőzni, de itt nem tudnak se vízhez, se élelemhez jutni, ezért humanitárius katasztrófa alakult ki.

Iraq_ISIS_Abu_Wahe

Az iszlám kalifátus harcosai, akik az 20 ezer keresztényt kergettek el Moszulból.

Az elmúlt hetekben az Iszlám Állam fanatikusai megtizedelték a világ egyik legősibb keresztény közösségét, melynek nagy részét a káld felekezet alkotja. Ez egy független keleti katolikus egyház, hívei elsősorban szírek, akik elfogadják vezetőjükül a római pápát.

A moszuli káld püspök szerint a vallás nevében népirtást követnek el az iszlamisták. Több ezer keresztényt és hadifoglyot mészároltak le, több száz embert, köztük gyerekeket és időseket pedig szomjhalálra ítéltek. Gyakran keresztre feszítik az áldozataikat, mert keresztény jellege miatt ezt megszégyenítőnek tartják.

Egy amerikai káld vallási vezető, Mark Arabo a CNN-nek adott interjújában arról beszélt, hogy keresztény holokauszt zajlik Irakban. Jelenleg kb. 3000 keresztény próbál elmenekülni a dzsihádisták elől, akik szisztematikusan lefejezik a nőket és a gyerekeket is. A káld vezető szerint Moszulban van egy park, ahol a levágott gyerekfejeket botra tűzik, mely elrettentő példa mindenkinek, aki nem követi az iszlámot.

A 2000-es évek elején az arab államban kb. 1,5 millió keresztény élt. Mára ez a szám 200 ezer alatt van, az ISIS által elfoglalt területeken pedig gyakorlatilag 0.

 

[popup][/popup]