Ilyet amerikai elnöki tanácsadó még nem mondott!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Az izraeli települések Ciszjordániában nem akadályai a palesztinokkal kötendő békének.” Így nyilatkozott Jason Greenblatt, Donald Trump jogi tanácsadója.

jason-greenblatt

Mindez – ha valóban Trump politikájának talpköve lesz – 180 fokos változást jelent majd az eddigi amerikai irányvonalhoz képest.

A megválasztott amerikai elnök nem ítéli el az 1967-es határokon túli zsidó telepek építését, és abban sem hisz, hogy az izraeliek és palesztinok közötti párbeszéd feltételeit kívülről kellene diktálni. Mindezt Jason Greenblatt, Trump egyik jogi tanácsadója közölte a napokban.

„Mr. Trump szerint a települések nem jelentik a béke akadályát” – mondta Greenblatt. A megválasztott elnök álláspontját a 2005-ben felszámolt 21 gázai és négy szamáriai település alakította ki. Az izraeli kivonulás nem hogy békét hozott volna, hanem inkább előkészítette a Hamasz gázai hatalomátvételét és háromszori háborúskodását Izraellel. „A két félnek kell megállapodnia abban, hogy mi történjék ezeken a területeken.”

„Az elnök nem kíván semmilyen megoldást Izraelre erőltetni. Javaslataival kész hozzájárulni a békefolyamathoz, de azt sem ő, sem pedig más nem erőltetheti, mert minden a felektől függ.”

Ami Izrael biztonságát illeti, Greenblatt kijelentette, hogy az újonnan megválasztott elnök „úgy véli, hogy Izrael roppant nehéz helyzetben van, és meg kell védenie saját magát.”

Ami azt a választás előtti ígéretet illeti, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezik, Greenblatt várakozása szerint Trump állni fogja a szavát. „Azért hiszem, hogy így lesz, mert ő olyan ember, aki tartja magát ígéreteihez. Az UNESCO-val ellentétben elismeri Jeruzsálem történelmi jelentőségét a zsidó nép számára.”

„Izrael számára Trump egészen más lesz, mint elődei voltak” – közölte Greenblatt.

A tanácsadótól megkérdezték, vajon ő lesz-e az új elnöki kormányzat közel-keleti megbízottja. „Talán ezt túl korai lenne megmondani. Ilyen szerep óriási megtiszteltetés lenne számomra: hihetetlen nagy lehetőség és áldás (bracha)”– tette hozzá.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:Ciszjordánia, Greenblatt, izraeli telepek, Trump

[popup][/popup]