Ilan Mor izraeli nagykövet tiltakozó levele Bayer Zsolt cikksorozata ügyében

Írta: Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete - Rovat: Belpolitika, Kiemelt, Politika

Izrael magyarországi nagykövete nem tűrte tovább a Magyar Hírlap publicistájának Tűrhetetlen címmel publikált cikksorozatát. A lap főszerkesztőjének, Petán Péternek írt, április 4-én kelt tiltakozó levelét, melyet a Szombat szerkesztősége is megkapott, s melyet az alábbiakban közlünk, Rogán Antalnak, Karas Mónikának és Széles Gábornak is elküldte.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete beszél a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tartott sajtótájékoztatón fotó Mohai Balázs MTI

Ilan Mor nagykövet. Fotó: Mohai Balázs, MTI

Tisztált Petán Úr!

Mélységesen megdöbbent és felkavar, hogy egy vezető magyar politikai napilap, mint az Önöké, olyan cikksorozatot publikál, mint amilyet Bayer Zsolt írt „Tűrhetetlen” címmel.

Ami valóban tűrhetetlen, az a tény, hogy ezek a publikációk gondosan kimunkált történelem-tisztogató megjegyzéseket tartalmaznak, a lap olvasóinak egy „alternatív történelmet” mutatva be, amely a Holokauszt, a SOÁ igaz történetének eltorzításához vezet.

Ami valóban tűrhetetlen, az a világos tény, hogy ezek az írások nyíltan antiszemita nézeteket népszerűsítenek, valamint a zsidó nép és Izrael Állam ellen bujtogatnak. (lásd például a 10. és a 14. számú cikket).

Szintén elfogadhatatlan a szerző kísérlete, mellyel megvádolja a zsidó népet, hogy az valamennyi nem zsidóra ráerőlteti a Soában elvesztett áldozatai és/vagy akkoriban sérelmet szenvedettek emlékezetét és  így – állítólag –  elhomályosítják a történelem más mártírjainak emlékezetét. Ez a Bayer úr cikkeiben megjelenő „versengő áldozatiság” vagy „fájdalom-versengés” (amint azt a francia filozófus, Bernard Henry-Lévy megfogalmazta), a számos szakértő és politikus által néven nevezett modern antiszemitizmushoz sorolható.

Teljes mértékben elfogadhatatlannak találom ezeket a cikkeket, melyek nemcsak relativizálják a Soát, ezt a történelemben példa és párhuzam nélkül álló bűnt, hanem általánosító és hamis vádakat fogalmaznak meg a magyar zsidósággal szemben, mintha ők volnának vádolhatók a 20. század magyar tragédiáiért.

Ebben az összefüggésben fontos emlékeztetni Jonathan Sacks, Nagy Britannia főrabbijának szavaira: „A zsidókat gyűlölték, mert gazdagok voltak és mert szegények voltak; mert kapitalisták voltak és mert kommunisták voltak; mert bezárkóztak maguk közé és mert behatoltak mindenhova; mert hittek a hagyományban és mert gyökértelen kozmopoliták voltak…”

Bayer úr cikkei sajnálatos módon ezt a zsidó népről alkotott  sajátos perspektívát tükrözik, mely szerint: „Mindez a zsidók hibája – antiszemitizmus azért van, amit a zsidók tesznek, amit a zsidók mondanak, amiben a zsidók hisznek, és a zsidókat kell megbélyegezni a világ minden gonoszságáért – a múltban, a jelenben és a jövőben…”

Mi több: Bayer úr inszinuációi, feltételezései, miként hamis vádjai a zsidó nép és Izrael Állam – a zsidó állam – ellen, nem csak valótlanok és félrevezetők, hanem teljes ellentmondásban állnak Magyarország Kormányának hivatalos megnyilatkozásaival és álláspontjával, melyek a barátság és együttműködés politikáját hirdetik Izrael Államával.

A fentiek elfogadhatatlanok. Ez tűrhetetlen!

Ezért, a mai naptól fogva, Izrael Állam Nagykövetsége nem fizet elő az Önök lapjára.

 

Megkapták:

Rogán Antal, Miniszter, Miniszterelnöki Hivatal

Dr. Karas Mónika Elnök, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács

Széles Gábor, tulajdonos, Magyar Hírlap

[popup][/popup]