Húsba vágó kérdések

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Érzékeny és fontos kérdést tett fel Fináli Gábor rabbi facebook oldalán.

Baloldalon Róna Imre és Rosenberg György mészárosok az ortodox hitközség MAOIH mészárszékében egy korábbi képen.

“Ha ön kósert tart, de sokallja az árakat, vagy szeretne tartani, vagy tartott, de nem bírta anyagilag, esetleg a minőséggel volt gondja, kérem jelezze a poszt alatt!

Ha ön valamelyik fentebbi csoportba tartozik, kérem ossza meg véleményét a poszt alatt arról, hogy támogatna-e egy olyan kezdeményezést, ahol arra kérjük a hitközséget /(hitközséget!), hogy a kóser húst dotálja a jövőben, hogy annak az ára, az átlag, nem kóser hús árán lehessen elérhető.”

A fenti nem alaptalan kérdés gyakran felmerül a kósert fogyasztók körében – lévén a kóser húsok közel a duplájába kerülnek, mint nem kóser megfelelőjük, a feldolgozott termékek, felvágottak pedig még drágábbak.

Természetesen tudjuk, a vallásos zsidó közösségek egyik bevételi forrása a kóser termékekből származik. A jelenlegi árak azonban valóban elriaszthatják a tradicionális, kóser életformára vágyó, ám azt, pláne nagyobb családban megfizetni nem képes híveket. Ráadásul a piaci alapon – és nem szociális ellátás részeként – kósert fogyasztók száma amúgy sem teremt valódi piaci viszonyokat, így Fináli rabbi véleményének lehet némi alapja.

Akár az ortodox, akár a neológ, akár a Chabad-EMIH boltjában vásárolna a mezei zsidó, a nem kóser boltokhoz képest hasonlóan közel kétszeres árakkal, esetenként még drágábbakkal szembesül, pláne, ha marhatermékeket vásárolna. Döntően külföldi, fagyasztott termékekkel találkozni a kóser üzletekben.

A Kővári-féle Dob utcai ortodox húsbolt minőségi paprikás kolbászának és szalámijának az emléke él csak és a nosztalgia –  két éve, a járvány kitörése óta nem kaphatók.

A járvány elmúlt két évében ráadásul megszűnt a Dob utcai – egykor Kővári Dezső tulajdonos nevéről elhíresült – ortodox üzletben az itthon gyártott és itthoni piacra kerülő kóser felvágott árusítása, és importtermékekből pótolják ők is az árut.

A témában járatos forrásunktól származó információ szerint a kóser húsfeldolgozás szakemberei Nyugat-Európában, nagyobb fogyasztást biztosító piacon vállalnak állást nagyobb munkadíjért. A honi hitközségeknek nem sikerül megoldani a hazai szakember hiányt, ami a felvágottak, feldolgozott hústermékek terén a helybeni gyártást és a hazai piac kiszolgálását megoldaná.

Ennek következtében több mint két éve nem jutnak hozzá a hazai fogyasztók az itthon gyártott, régóta kedvelt termékekhez – marad az importáru. Az ortodox hitközség, a MAOIH boltja például bécsi forrásból oldja meg a beszerzést, csakhogy ezen termékek ára jóval magasabb, mint a korábban itthon gyártottaké, és nem is pótolják például a jellegzetes magyaros ízesítésű kóser paprikás szalámit és kolbászt, ami egész egyszerűen eltűnt az itteni  kínálatból – panaszkodnak a fogyasztók.

Hazai szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a kóser vágás és húsfeldolgozás szakmunka, többéves tanulás eredménye, ezért a hosszútávú megoldás az ismét itthon gyártott termékekig – a nyugati piac elszívó hatása és a hazai kereslet szűkösebb volta miatt – legalábbis bizonytalan.

[popup][/popup]