Hülye liberális firkászok – Haha, ez vicc volt!

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Politika

Az Index állítólag szellemesnek, ironikusnak szánt írást tett közzé (A zsidóknak büdösek a majmok), melynek éle a zsidókat, izraelieket éri. A 444 – fiatal izraeli író holland interjúját felhasználva – éles Izrael-bírálatot eresztett meg: (Nir Baram: Amíg a zsidók felsőbbrendűnek érzik maguk, nem lesz béke). Az Index cikke éles kritikákat váltott ki, volt, aki közvetlenül a szerkesztőséget érte el, sokan a facebookon kommenteltek.

 

Index2

Mindkét cikk címében szerepel a zsidó szó, melyre ma mindenki felkapja a fejét. Az antiszemiták bizakodva, a zsidók – többnyire – aggódva. A szerkesztők pedig kávéjukat kavargatva elégedetten hátradőlnek a webstatot böngészve.

Az Index cikk iróniája alig-alig jön át. Terjedelméhez képest erőltetett és keresett a humora, s minthogy az izraeli befektetőket, multikat épp elég antiszemita kritika éri, a figyelmesebb, Index- és iróniabarát zsidó olvasókat sem fogta meg többnyire a cikk vicceskedése, inkább arra gondoltak, hogy a soktízezer Index-olvasó közül hány érti félre, veszi komolyan, s csatlakozik a zsidóellenes érzelmeket táplálók nem szerény táborához. (Update: Az Index a kritikák hatására önkorrekciós megjegyzést illesztett a cikk elejére.)

 

4442

A 444 által közölt interjú érdemi problémát pertraktál az európai baloldali média egyoldalú hangütésében a Hamasz-Izrael konfliktus kapcsán, címe azonban európai kontextusban rosszízű, és némiképp a nácizmussal rokonítja a zsidó államot. Az egyébként keményen baloldali Amosz Oz német lapban megjelent interjúja (rövidített magyar változata itt olvasható), vagy a szintén köztudottan békepárti David Grossman minapi cikke is lényegesen árnyaltabban elemzi a gázai konfliktust, mint Nir Baram, pedig Oz-t és Grossman-t aligha lehet jobboldalisággal, palesztinellenességgel vádolni. Ezeket a megszólalásokat nem tartotta fontosnak szemlézni a magyar sajtó.

Szeretjük a humort, szeretjük a kritikai gondolkodást, de alig huszonnégy óra alatt sok volt e két cikk. S akkor a jobboldali sajtó zsidó- és Izrael-ellenes sandaságairól még nem is beszéltünk. Hülye liberális firkászok. Haha, ez vicc volt.

[popup][/popup]