„Hozzávágtam a kávézóasztalt” – egy szemtanú a machetés támadásról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Össze-vissza hadonászott a hatalmas bozótvágó késsel”– mondja Joseph Gluck. A bátor férfi megpróbálta megállítani a támadót, aki öt embert sebesített meg a rabbi lakásán tartott Hanukka ünnepségen.

Joseph Gluck a támadás után tartott sasjtótájékoztatón (Fotó: Kena Betancur / AFP)

A Rockland megyei Monsey településen sokan gyűltek össze a rabbi házában Hanukka alkalmából. Egyszerre csak megjelent valaki.

“Nagy darab, rekedt hangú fickó volt, és álarcot viselt” – mondja a 32 éves Gluck. Csak a homlokát és a szemét láttam. A hatalmas machete kardra emlékeztetett.

„Először az ebédlőben tűnt fel, ahol megsebesítette egyikünket. Utána kiment a konyhába, és ott is megvágott valakit. Majd visszatért az ebédlőbe. Mindenki ordított, teljes volt a pánik: kifelé, kifelé! Káosz volt. Rákiáltottam, hogy hagyja abba. Folytatta a hadonászást, akkor fölkaptam a kávésasztalt és felé hajítottam. Akkor rám rontott, de elfutottam. Az utcán is követett. Utánam ordított: ’Hé te, elkaplak!’ Kiabáltam a többieknek, hogy meneküljenek.”

A rabbi lakása a támadás után

Gluck elmondta, hogy látta, amint a férfi a szomszédos emberekkel zsúfolt zsinagógába próbált bejutni, de az zárva volt. Volt annyi lélekjelenléte, hogy feljegyezze a támadó gépkocsijának rendszámát. A rendőrség ennek alapján akadt a férfi nyomára és tartóztatta le.

Az áldozatokat a közeli kórházba szállították; közülük kettőt súlyos sebesülésekkel.

Chaim Leibish Rottenberg, rabbi (középen) egy nappal a támadás után, az áldozatokért tartott imádságon (Fotó: Luke Tress/Times of Israel)

Dühösek és félnek

A támadás Hanukka hetedik éjszakáján, szombat éjjel tízkor történt. Vasárnap reggel a hívők a zsinagógában gyülekeztek, hogy az áldozatokért imádkozzanak.

Az utóbbi időben merényletsorozat söpört végig New Yorkban és környékén. A hónap elején Jersey Cityben egy kóser csemegeboltban lövöldözés során hatan vesztették életüket.

Rockland megyében a legmagasabb a zsidó népesség aránya az USÁ-ban: 31.4 százalék, ami 90.000 főt jelent.

Joel Spitzer, aki a rabbi házával szemben lakik, azt mondta, eddig el sem tudták képzelni, hogy ilyen megtörténhet. Most már mindenki a további támadásoktól tart. Személy szerint fontolgatja fegyver vásárlását.

A zsidó közösség fegyveres őrsége a Monsey-i támadás másnapján (AP Photo/Ted Shaffrey)

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:Joseph Gluck, machetés támadás, Monsey

[popup][/popup]