Holokauszt-kutatók ellenzik a Jad Vasem új igazgatójának kinevezését

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Efraim Eitam, egykori tábornok és jelenlegi jobboldali politikus korábbi nyilatkozataiban a Judea-Szamáriában élő arabok kitelepítéséről beszélt, az izraeli araboktól pedig elvitatta politikai jogaikat.

Efraim Eitam

Deborah Lipstadt ismert zsidó történész vezetésével közel 160 tudós, történész, múzeumi kurátor, Holokauszttúlélő és mások petícióban tiltakoztak Eitam kinevezése ellen, amelyet Ze’ev Elkin izraeli felsőoktatási miniszter kezdeményezett, miután Avner Salev jelenlegi igazgató mandátuma nemsokára lejár.

A The Jerusalem Postnak nyilatkozva Lipstadt azt mondta, hogy a politizáltság lerontaná az intézmény színvonalát, amiért az izraeli kormánynak kellene vállalnia a felelősséget.

A beadvány aláírói hangsúlyozták, hogy a Jad Vasem deklarált célja „nem csupán a múltbeli népirtás dokumentálása, kutatása és az oktatásban történő megjelenítése, hanem küzdelem azért, hogy az a jövőben ne forduljon elő többé. Az International School for Holocaust Studies céljául tűzte ki az antiszemitizmus, rasszizmus és kirekesztés száműzését a társadalomból. Ez valódi küldetés – a civil társadalom ösztönzése, hogy aktívan figyelje, ha a rasszizmus és gyűlöletkeltés vallási, etnikai és más csoportokat és közösségeket veszélyeztet. Ennek irányítása nem kerülhet a szélsőségesen jobboldali és történelmi kérdésekben analfabéta Effi Eitam kezébe, akinek az izraeli arabok és a palesztinok elleni retorikája szöges ellentétben áll ezzel a küldetéssel. Eitam kinevezése egy nemzetközileg elismert, az emberiségellenes bűntettek feltárása és az emberi jogok irányában elkötelezett intézmény hitelvesztéséhez vezetne” – szól a nyilatkozat.

Lipstadt interjújában arról beszélt, hogy a Jad Vasem a Holokauszt-emlékezet fönntartásának és kutatásának „koronaékszere”, és nyilvánvaló, hogy a zsidó állam vezetésének nem csupán egyetlen jelöltje van a felelősségteljes poszt betöltésére.

Eitam nem kívánt a tudós társadalom bírálataira reagálni.

2006-ban egy az első libanoni háborúban megölt katona emlékünnepségén Eitam azt nyilatkozta, hogy Izraelnek „ki kell telepítenie az arabok jórészét Júdeából és Szamáriából.” Ugyanekkor mondta azt, hogy az izraeli arabokat „el kell távolítani” az ország politikai rendszeréből, mivel azok „ötödik hadoszlop, amelynek nagyszámú és ellenséges jelenlétét nem tűrhetjük.”

Eitam bírálatot kapott egy 1988-as incidens miatt, amikor katonái agyonvertek egy palesztin foglyot egy gázai hadművelet alkalmával. A katonák szerint ő adott parancsot a bántalmazásra. Az ügy kapcsán a CAHAL főtanácsnoka szemrehányást tett neki, de azt felelősségre vonás nem követte.

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:EffiE Eitam, Jad Vasém

[popup][/popup]