Holland főrabbi: a keresztény egyházaknak nem kellett volna bocsánatot kérniük

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A héten hat hollandiai protestáns egyház nyilvánosan elismerte, hogy tétlenül szemlélték a Holokausztot és eltűrték az ahhoz vezető antiszemitizmust. Válaszul a Chabad mozgalomhoz tartozó Binyomin Jacobs, a kisebb zsidó közösségeket tömörítő Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR) ország főrabbija kijelentette, hogy – miközben értékeli a gesztust – az ilyen beismerés fölösleges, mivel a „gyerekeknek nem kell felvállalniuk szüleik bűnösségét, vagy felelősséget viselniük azokért.”

Binyomin Jacobs főrabbi

Ruben Vis, a Hollandiai Zsidó Közösségek Szervezetének igazgatója vitába szállt a főrabbival, mondván: Jacobs nem veszi figyelembe az ilyen beismerés komoly jelentőségét a Holokauszt áldozatai szempontjából. Leértékeli továbbá az egyházak bátor és roppant fontos lépését, amelyet sokáig vonakodtak megtenni. Vis egyben a Zsidók, Keresztények és Moszlimok Hollandiai Tanácsának vezetőségi tagja is.

Jacobs szóvivője azt mondta, hogy a főrabbi megjegyzése csupán arra vonatkozott, hogy a mai egyházi vezetők „személyesen nem vétkesek” a Holokauszt bűneiben.

Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbikonferencia elnöke azt nyilatkozta, hogy Jacobs nem kapott fölhatalmazást arra, hogy egy ilyen beismerés szükségességét megítélje.

JTA – Bassa László

Címkék:bocsánatkérés, egyházak, Hollandia, holokauszt

[popup][/popup]