Hogy kerül a sólet és a flódni a Fradi menüsorába? Jön a Maccabi Tel-Aviv

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika, Sport

Izgalmas előítélet-ellenes diplomáciai fejlemények a magyar foci háza táján.

A Groupama Aréna

Csütörtökön Európa Liga selejtező mérkőzés! – adja hírül a Groupama Aréna honlapja.

A nyári pihenőt követően, csütörtökön este az Európa Liga selejtezőjének első mérkőzésén a Groupama Arénában lépnek pályára a Ferencváros labdarúgói. 19:00 órától fogadják a Maccabi Tel-Aviv csapatát. A nemzetközi porondon is komoly sikereket elérő tel-avivi egyesület Izrael legrégebbi és legeredményesebb labdarúgó klubja. Az 1906-os alapítás óta 22 bajnoki címet és 23 kupagyőzelmet szerzett a Maccabi, a 2015/16-os idényben is a Bajnokok Ligája csoportköréig menetelt a klub. 2013/2014-es szezonban az EL sorozatában a legjobb 32 együttes közé jutott be az izraeli együttes.  Az elmúlt két idényben szintén az EL főtáblán játszhatott a csapat.

A meccshez érdekes társadalmi esemény, és egy különleges – reméljük, előítélet-oszlató – menüsor is csatlakozik.

A magyar és az izraeli futball emblematikus csapatai, a Ferencváros és a Maccabi Tel-Aviv csütörtöki Európa Liga-selejtezőmérkőzése kapcsán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Ferencvárosi Torna Club (FTC) közösen hívja fel a figyelmet a hazai sporttörténelem megrendítő alakjára.

“A mérkőzés előtt a hűségre, az önfeláldozó bátorságra és emberségre emlékezünk – írja a Mazsihisz sajtóanyaga -, mindarra, hogy mire volt képes halálos veszélyben a legendás Fradi-edző, Tóth „Potya” István és a „Fradi-szív”. A Ferencváros kiemelkedő játékosa és első hivatásos edzője 1944-ben az üldözöttek mellé állt, társaival több száz zsidót mentettek meg a biztos haláltól. Miután a németek leleplezték Tóth „Potya” István embermentő akcióját átadták a nyilasoknak, akik Budapest ostroma alatt, napokkal a harcok befejezése előtt kivégezték.

A csütörtöki Ferencváros-Maccabi Tel-Aviv nemzetközi kupamérkőzésen a játékosokat pályára kísérő gyerekek a legendás sportember arcképével díszített pólókban emlékeznek és emlékeztetnek a nemzetközi bajnokságot nyert edzőre és embermentőre, mindannyiunk példaképére, közös hősünkre” – fogalmaz a sajtóanyag.

Közvetlenül a mérkőzés kezdete előtt, július 12-én, csütörtökön 17.30-tól közös, zártkörű megemlékezést tartanak a Groupama Arénában lévő Fradi Múzeumban (Budapest IX. ker., Üllői út 129.). Az eseményen – amelyen jelen lesz a nagy edző unokája, valamint Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kubatov Gábor FTC elnöke is – köszöntőt mond Tobak Csaba a Fradi Múzeum igazgatója. Ezt követően Andreides Gábor történész idézi föl Tóth „Potya” István életét, majd Igor Ujhazi, a Zsidó Világkongresszus antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora méltatja a mártírhalált halt sportlegendát.

Az eseményt a FTC, valamint a Mazsihisz közösen szervezi, az akció része a Zsidó Világkongresszus és a londoni székhelyű Chelsea labdarúgóklub nemrég meghirdetett kirekesztés-ellenes kezdeményezésének.

A meccs napján még a Groupama Aréna cateringje is gondoskodik a vendéglátás sajátosságairól.

Többek között füstölt marhanyelv céklalekvárral, kecskesajt pástétom cseresznyével, tabuleh saláta jércemellel és gránátalmával, keleti paprikakrém, vörös currys hummusz, kapros fetakrém, libazsíros töltött tojás, töltött libanyak, falafel, libatepertő savanyított hagymákkal, sólet füstölt marhaszeggyel, gerslivel és főtt tojással és flódni szerepel a menüsoron, bár a félidőben kínált snack, a chili-cheddaros sajtos hot dog nem igazán passzol a zsidó konyha menüsorába.

 

Címkék:előítélet-mentesítés, Ferencváros, Foci, futball, labdarúgás, Maccabi Tel Aviv

[popup][/popup]