“…hogy a Sorsok Házához semmi közünk nem lesz”

Írta: Konrád Miklós, Novák Attila, Paksa Rudolf,Szécsényi András - Rovat: Politika

Válasz Bodnár Dánielnek

Népszava honlapján 2019. július 18-án megjelent cikk szerint Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke „mind tudományos, mind közéleti szempontból elkeserítőnek és abszurdnak” tartja, hogy az Egyetem keretén belül működő Magyar Zsidó Történeti Intézet hat kutatója közül négyen nem akarunk közreműködni a Sorsok Háza projektben, így annak koncepcióját sem kívánjuk véleményezni. Magatartásunkat Bodnár úr „függelemsértő”-nek [sic!], illetve „illojális”-nak minősíti.

Bodnár úr véleményét az alábbi tényekkel szeretnénk megvilágítani.

A Magyar Zsidó Történeti Intézet megalakulását beharangozó, 2018. november 30-án kétszáz fő előtt tartott pódiumbeszélgetésen, amelyet Bodnár úr nyitott meg, a kérdésre vajon „kapcsolódik-e a Magyar Zsidó Történeti Intézet a Sorsok Házához”, Gecsényi Lajos, az Intézet igazgatója, egyértelmű választ adott: „[A] Magyar Zsidó Történeti Intézet sem szervezetileg, sem programjában nem kapcsolódik a Sorsok Házához.”

E kijelentés az ujkor.hu tudósításában olvasható, de tökéletesen azonos megfogalmazással megjelent a Milton Friedman Egyetem által az Intézet megalakulásáról kiadott hivatalos kommünikében is.

Ehhez tartozik, hogy többen közülünk azzal a feltétellel írtuk alá a határozott idejű munkaszerződésünket, hogy a Sorsok Házához semmi közünk nem lesz. A Sorsok Háza projektben való bármilyen jellegű részvétel értelemszerűen nem szerepel tehát a munkaköri leírásunkban sem. Mindezzel a Milton Friedman Egyetem elnökének természetesen tisztában kell lennie.

A kérdés tehát csupán az: Bodnár úr miért igyekszik szándékosan félrevezetni a közvéleményt?

Konrád Miklós, Novák Attila, Paksa Rudolf, Szécsényi András

Címkék:Bodnár Dániel, Konrád Miklós, Magyar Zsidó Történeti Intézet, Milton Friedman Egyetem, Novák Attila, Paksa Rudolf, Sorsok háza, Szécsényi András

[popup][/popup]