Sorsok háza: „függelemsértő, illojális magatartás”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A fenti szavakkal ítélte el – a Népszava tudósítása szerint – Bodnár Dániel, a Milton Friedman egyetem elnöke annak a négy kutatónak a magatartását, akik – az egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézetének munkatársaként – vonakodtak véleményezni a Sorsok háza koncepcióját.

Bodnár Dániel

Mint arról a Szombat beszámolt, a Sorsok házába tervezett kiállítás koncepcióját Köves Slomó mutatta be elsőként a Nemzetközi Holokausztemlékezet Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) munkatársainak, ez év június 3-án. A honi történész szakmából azonban eddig nagyon kevesen adták nevüket a projekthez, akár mint szerzők, akár mint támogatók. Nyilván ezen a helyzeten próbált javítani az Intézet munkatársainak felkérése véleményezésre, és ezt a törekvést torpedózta meg a négy történész vonakodása.

Ezt követte Bodnár Dániel méltatlankodása, aki – a Népszava szerint – „függelemsértő, illojális magatartás”-ként jellemezte a kutatók hozzáállását.

A Népszava cikkének szerzője így summázta Bodnár Dániel szavait:

Az intézet nem ösztöndíjat, nem segélyt, sem nem támogatást folyósít munkatársainak, hanem az elvárható maximális kutatói szabadság mellett az intézet igazgatója által meghatározott tudományos feladatok ellátásáért havi, rendszeres illetményt fizet – közölte kérdésünkre a már idézett Bodnár Dániel, az egyetem elnöke. Szerinte a kutatók egy részének „függelemsértő, illojális magatartása” az intézet biztonságos működését veszélyezteti. A zsidó közéletet kevés jobban foglalkoztató ügy van a Sorsok Házánál – állapította meg Bodnár, hozzátéve: az intézet felé a felkérés nem mint sanda szándék, nem mint utasítás, nem mint a szervezeti és vezetői összefonódásokkal sáfárkodó ajánlat érkezett. Bodnár Dániel tájékoztatása szerint a konklúzió: a Magyar Zsidó Történeti Intézet működése teljességgel átalakul, és a „kutatói munkamorál egyenetlenségeit kiküszöbölendő” hagyományosabb modellt fog a jövőben követni.

Címkék:Bodnár Dániel, IHRA, Magyar Zsidó Történeti Intézet, Sorsok háza

[popup][/popup]