Hitlert is dicsőítette az afroamerikai rapper

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Zene

A jelenleg Ye néven szereplő Kanye West, az egyik legismertebb rapper már korábban is kifejezte imádatát Hitler iránt – erről nyilatkoztak a CNN-nek korábbi munkatársai.

West Tucker Karlson beszélgetős műsorában

Egy üzletember, aki munkakapcsolatban állt vele, de nem fedte föl kilétét, elmondta, hogy ez kifejezetten zavaró volt. “Áradozott a náci vezérről, mondván, szinte hihetetlen mekkora hatalomra tett szert, és milyen sokat tett a náci párttal együtt a német népért. Elismeréssel szólt a Mein Kampfról, a Führer 1925. évi önéletrajzáról, és a náci propaganda-gépezetről.”

A CNN riportjában szerepel, hogy a névtelenséget kérő munkatárs később panasszal élt, és távozott, de végül sikerült megegyezniük, ám West végig tagadta az ellene fölhozott vádakat.

A névtelen munkatárs szerint a rapper belső köre tisztában volt Hitler iránti imádatával. További négy személy hasonlóan beszélt róla a CNN hírcsatornának. Elmondták, hogy 2018-as albumának a “Hitler” címet szándékozott adni – ám az végül “Ye” címmel került forgalomba.

A CNN kérte, hogy West nyilatkozzon az ügyben. Végül nem sikerült tisztázni a történetet.

Az Universal Music Group, a West zenéjét korábban forgalmazó Def Jam tulajdonosa, kedden nyilatkozatot adott ki, miszerint a vállalat a múlt év végén megszakította a kapcsolatot a rapper tulajdonában lévő GOOD Music céggel.

“Társadalmunkban nincs helye az antiszemitizmusnak. Elkötelezettek vagyunk az antiszemitizmus és minden egyéb előítélet elleni küzdelemnek” – hangzik a Universal Music csoport nyilatkozata.

A “Ye” ALbum címoldala

Van Lathan Jr. a TMZ (Twitter) alkalmazottja volt, és 2018-ban interjút készített Westtel, amiben utóbbi azt mondta, hogy „a rabszolgaság választás kérdése volt”. Lathan egy nemrég készült podcastra hivatkozott, amiből az antiszemita részeket törölték, ezért nem volt különösebben meglepve a mostani kommenteken.

“Korábban hallottam őt a Twitteren” mondta Lathan a “Higher Learning” podcast  egyik mostani epizódjában. “Riasztónak találtam, mert az ilyen antiszemita szöveg undorító, nem igaz? De róla [West] feltételeztem, mert ismertem korábbról… Ilyeneket mondott, hogy ‘I love Hitler, I love Nazis.’ Ezeket kivették az interjúból, nem az én döntésem volt.”

A CNN a Twitterhez fordult, kommentálja a dolgot.

Azután októberben kezdődtek a már jól ismert események. A “White Lives Matter” ruhafelirattal kezdődött az október 3-i párizsi Yeezy divatbemutatón. Az ADL gyűlöletkeltőnek minősítette az akciót. Utána következett az Instagram üzenetváltás Sean “Diddy” Combsszal, amiben utóbbit azzal vádolta, hogy zsidó körök befolyásolják. Ezt követően a tweet üzenet, hogy éberen figyel (“death con 3 on Jewish people”). A Twitter ezután zárta be a fiókját.

West sértő retorikája a rapper és dizájner ellehetetlenedéséhez vezetett. Az Adidas  kedden mondta föl hét éve tartó szerződésüket arra hivatkozva, hogy mostani akciói „vállalhatatlanok, gyűlöletet árasztanak és veszélyesek.”

A sportruházati cég nyilatkozata szerint „nem tűri az antiszemitizmust és a gyűlöletbeszéd más formáit”, és a mostani kommentek „sértik a vállalat által képviselt értékeket a sokszínűségről és befogadásról, a kölcsönös elismerésről és tiszteletről”.

A Balenciaga cég, valamint a tehetségkutató CAA is fölmondott Westnek. Az MRC bejelentette, hogy leállítják a róla szóló dokumentumfilm forgatását. A GAP ruházati cég bevonja a Yeezy Gap áruit az üzletekből, és bezárja a YeezyGap.com weboldalt.

West egy Instagram poszton  a “LOVE SPEECH,” linken csütörtökön jelentette be az üzleti kapcsolatok fölszámolását, amit így kommentált: “I lost 2 billion dollars in one day and i’m still alive.” (Kétmilliárd dollárt vesztettem egy nap alatt és még mindig élek.)

A múlt hét végi Los Angeles-i neonáci,  antiszemita tüntetéseken  molinókon éltették a rappert.

Kijelentéseit az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) és az ADL, valamint számos politikai vezető és közszereplő valamint celeb ítélte el, köztük volt felesége, Kim Kardashian.

CNN – Bassa László

Címkék:Hitler-imádat, Kanye West

[popup][/popup]