„Hitler a szívén viselte a zsidókérdést” – állítja egy svájci helyi politikus

Írta: Polgár György - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) volt tagját megbüntették a holokausztot bagatellizáló kijelentéseiért.

Jessica Tami egy milanói fasiszta nagygyűlésen (Videó screenshot)

A Ticino kanton-beli helyihatósági választási előkészületek során az olasz nyelvű Teleticino regionális TV-adónak nyilatkozva Jessica Tami idén márciusban kijelentette, hogy „ami a koncentrációs táborok tragédiáját illeti, az csak a háború kérdése, amelyben két etnikai csoport összecsapásáról volt szó egyazon a területen”. Sőt, szerinte a nemzetiszocialisták által meggyilkolt zsidók száma erősen eltúlzott, a hatmillió csak egy jelképes szám. Az iskolai oktatást is bírálta, mondván, hogy „át van itatva a nemzetiszocialista-ellenes és fasiszta-ellenes eszmékkel, ezért óhatatlanul csak a győztes hangját halljuk”. Nézete szerint „Hitler nagyon a szívén viselte a zsidókérdést”.

A Svájci Izraelita Közösségek Szövetsége (SIG) az állításokat a Soá egyértelmű tagadásának és alantas bagatellizálásának tekintette, amelyek Svájcban 1996 óta bűncselekménynek minősülnek. A SIG feljelentette a nőt, melynek eredménye egy 1500 frankos (kb. 520 ezer Ft) pénzbírság lett. Amennyiben nem nyújt be tíz napon belül ellenvetést, az ítélet jogerőre emelkedik.

Az SVP is reagált. Megvonta a neonáci érzelmű tagtól a támogatást, aki ezek után önként kilépett a pártból. Függetlenként továbbra is fenntartotta jelöltségét, de vereséget szenvedett.

Tami már korábban is feltűnt a szélsőséges megnyilvánulásaival. 2016-ban Milánónban részt vett egy neonáci megemlékezésen. Az eseményről készült videón látható, ahogy fasiszta tisztelgésre lendíti a karját, miközben „Sieg Heil!”-t üvölt. Ekkor is indítottak ellene eljárást, de végül felmentették.

Jóllehet a pénzbüntetés mértéke nem túlzottan magas, a SIG mégis elégedett. „Az ítélet egyértelmű jel arra nézve, hogy Svájcban nem lehet a holokausztot büntetlenül tagadni” – jelentette ki a Szombatnak Dr. Jonathan Kreutner főtitkár.

Az alpesi ország sem mentes a zsidóellenességtől. Mint Kreutner úrtól megtudtuk, tettlegességre nagyon ritkán kerül sor, de az interneten aggasztó mértékben növekszik a gyűlölködő hangnemű szövegek száma. „Az úgynevezett Corona-ellenes lázadók (oltásellenesek helyi neve – a szerk.) köreiben is egyre inkább terjednek az antiszemita felhangú összeesküvés-elméletek” tette hozzá a zsidó vezető.

 

 

Címkék:Svájc, Ticino

[popup][/popup]