Herzi Halevi: A katonáknak meg kell állítaniuk a palesztinok elleni támadásokat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egy szerdai tisztavató ünnepségen Herzi Halevi altábornagy, izraeli vezérkari főnök kijelentette, hogy a katonatiszteknek be kell avatkozniuk, ha az izraeli civilek a ciszjordániai palesztinok ellen erőszakos cselekményeket követnek el. A közelmúltban ugyanis sorozatban történtek ilyen támadások.

“Az a tiszt, aki látja, hogy egy izraeli állampolgár Molotov-koktélt akar dobni egy palesztin házba, és tétlenül nézi, nem lehet tiszt” – mondta Halevi.

“Ez a mi felfogásunk, ez a mi erőnk itt ebben a nagyon bonyolult közegben, amelyben élünk, és ezt nem szabad aláásnunk” – mondta Halevi.

A június 20-i palesztin terrortámadás nyomán, amelyben négy izraelit öltek meg a Hamászhoz közel álló fegyveresek, telepesek százai randalíroztak öt napon át palesztin városokban és falvakban, felgyújtva házakat, autókat, sőt egyes esetekben tüzet is nyitottak. Egy palesztint szerdán tisztázatlan körülmények között megöltek.

Az elmúlt években számos olyan esetet dokumentáltak, amikor a hadsereg katonái tétlenül nézték, ahogy a telepesek palesztinokra támadnak. Más esetekben, mint például az elmúlt napokban, a hadsereg katonái egyáltalán nem voltak jelen, csak utólag érkeztek, majd összecsaptak a helyi palesztin lakossággal.

A katonáknak jogilag megengedett – sőt bizonyos esetekben kötelező -, hogy beavatkozzanak az erőszakos támadások megakadályozása érdekében, függetlenül a támadó nemzetiségétől. A hadsereg általában jobban szereti, ha a rendőrség foglalkozik a telepesek ügyeivel, de a rendőri erők Ciszjordániában szinte reménytelenül túlterheltek.

Radikális telepes fiatalok összecsapnak az izraeli katonákkal egy illegális telep lebontása során (Forrás: Youtube)

Halevi elmondta az új tiszteknek, hogy Izrael határainak védelme, a palesztin terror megakadályozása és a háborúkban való részvétel mellett “összetett kihívásokkal” is találkoznak majd – ilyen például a telepesek erőszakos fellépése.

“A terrorizmus és annak súlyos következményei egyeseket erkölcsileg és jogilag megengedhetetlen cselekmények elkövetésére késztetnek” – mondta Halevi.

“Aki szidalmazza a hadsereget, annak tudnia kell, hogy az utólagos bocsánatkérés nem teszi semmissé az okozott károkat” – mondta Halevi, nyilvánvalóan a szélsőjobboldali Orit Struck miniszternek címezve szavait. Struk ugyanis hétfőn Halevit és két más biztonsági vezetőt az oroszországi zendülő Wagner-csoporthoz hasonlította, miután a tisztek közös nyilatkozatban ítélték el a telepesek ámokfutását és “terrorizmusnak” bélyegezték azt. Struk később bocsánatot kért.

“A hadsereg kizárólag az állampolgárok biztonsága érdekében cselekszik. Azokat gyalázni, akik életüket a polgárok védelemnek szentelik, árt a mindannyiunk biztonságának” – tette hozzá Halevi, utalva Eliav Elbaz ezredesre, a hadsereg ciszjordániai részlegéhez tartozó Binyamin regionális dandár parancsnokára, akit az Eli település közelében történt halálos terrortámadás óta a telepesek hevesen szidalmaznak.

A hadsereg vezetői a múlt heti terrortámadást és az azt követő telepes tombolásokat követően további csapatokat vezényeltek Ciszjordániába.

Times of Israel

[popup][/popup]