Nyilatkozat és válasz

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Herci Halevi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Ronen Bar, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője és Kobi Sabtáj rendőrfőkapitány szombati közös nyilatkozatukban határozottan elítélték a telepesek palesztinok elleni támadássorozatát.

Herci Halevi, vezérkari főnök (Forrás: IDF)

„Az elmúlt napokban izraeli állampolgárok erőszakos támadásokat követtek el ártatlan palesztinok ellen Júdea és Szamária térségében”.

„Ezek a támadások ellentmondanak minden erkölcsi és zsidó értéknek, és a szó azoros értelmében nacionalista terrorizmusnak minősülnek, és kötelesek vagyunk harcolni ellenük.”

„A biztonsági erők a zavargók ellen dolgoznak, kockáztatva az izraeli katonák, rendőrtisztek és a Sabak tisztjeinek életét. Ez az erőszak növeli a palesztin terrort, sérti Izrael Államot és a biztonsági erők nemzetközi legitimitását a palesztin terror elleni küzdelemben, és eltéríti a biztonsági erőket a palesztin terror elleni fő küldetésüktől.”

„Az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak és az izraeli rendőrség elkötelezett amellett, hogy továbbra is határozottan és minden rendelkezésre álló eszközzel fellépjenek a biztonság és a törvények megőrzése érdekében Júdeában és Szamáriában. Az izraeli hadsereg átcsoportosítja és növeli erőit, hogy megakadályozza az ilyen incidenseket Júdeában és Szamáriában, a Sabak pedig kiterjeszti a letartóztatásokat, beleértve a palesztin falvakban erőszakos és szélsőséges módon fellépő zavargók elleni adminisztratív letartóztatásokat is”.

„Felszólítjuk továbbá a telepek vezetőit, a pedagógusokat és a társadalmi vezetőket, hogy nyilvánosan ítéljék el ezeket az erőszakos cselekményeket, és csatlakozzanak az ellenük folytatott küzdelemhez”.

Orit Sztruk

Orit Sztruk, a települések és a nemzeti missziók minisztere (Vallásos Cionista párt) hétfő reggel élesen támadta a három magasrangú vezetőt.

A miniszter a Kol Barama nem rádióállomásnak nyilatkozva kijelentette: „A vezérkari főnök, a rendőrfőkapitány és a Sabak vezetője közös nyilatkozatot adott ki a zsidó nacionalista terrorizmusról. Kik vagytok, a Wagner-csoport? Kik vagytok ti, hogy ilyen üzenetet adtok ki a kormány orra előtt? Erkölcsről prédikálnak nekünk? Ellenzem ezeket az incidenseket, de szégyen nacionalista terrorizmusnak nevezni őket.”

Beni Gantz (Nemzeti Egység) volt vezérkari főnök és védelmi miniszter felszólította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy váltsa le Sztrukot. Gantz szerint ,,minden perc melyben miniszterként szolgál a kormányban olyan üzenetet küld, amely aláássa a biztonságot, bátorítja az anarchistákat és árt az Izraeli Védelmi Erőknek, a Sabaknak és az izraeli rendőrségnek”.

Sztruk később a közösségi médiában egy poszt formájában bocsánatot kért a kifejezés használatáért, ugyanakkor megerősítette bírálatát, mondván, hogy az izraeli biztonsági elitnek ,,nem erkölcsről kéne prédikálnia, hanem biztonságot teremteni”.

Teljes cikk

[popup][/popup]