Heisler: “Nem kuratóriumi ülésre, hanem baráti beszélgetésre hívtak meg”

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Politika

Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi ülésére meghívott vendégek nem szavaztak Gordon Gábor mellett. Az ügyben, mint a Népszabadság hírt adott róla, rendőrségi eljárás is indult, valószínűleg ez áll az alapítvány elnökének bejelentése mögött.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke az alapítvány kibővített kuratóriumi ülésén coming out-olt, és a nyilvánosság elé tárta, hogy „szabálytalanul szerezte érettségi bizonyítványát.” A jelenlévők megütközve vették tudomásul bejelentését, s hogy tőlük vár megerősítést pozíciójában, mert más napirendi javaslattal hívták meg őket.

Gordon2 fotó hirado.hu-crop

Gordon Gábor (Fotó: Hirado.hu)

Az alapítvány kuratóriumi ülésére a kuratóriumi tagokon kívül a felügyelőbizottság színész-zenész tagjait (Balázsovits Lajos, Hegedűs D. Géza, Gerendás Péter), továbbá több más közéleti szereplőt is meghívtak, így információink szerint például a Mazsihisz elnökét, ügyvezető igazgatóját (utóbbi az alapítvány egyik „fővédnöke”), valamint a Mazsök elnökét.

Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gordon Gábor ezen az ülésen jelentette be, hogy szabálytalanul szerezte érettségi bizonyítványát, majd, mint a Népszabadságot tájékoztatta: „ezt követően bizalmi szavazást kért maga ellen. A jelenlévők elfogadták bocsánatkérését, és újra megválasztották az alapítvány vezetőjévé.”

Az ügyről szóló cikkünk nyomán, az ülésen jelenlévők közül többen jelezték a Szombatnak, hogy nem a fenti tárgyban invitálta őket az Élet Menete Alapítvány az összejövetelre, s igen kínosan érezték magukat a bejelentéstől, különösen attól, hogy a bejelentés nyomán őket is arra szerette volna rávenni az Alapítvány vezetése, hogy jelenlétükkel, illetve szavazatukkal megerősítsék Gordon Gábort tisztségében.

Az egyik meghívottól származó információnk szerint, a jelenlévőket azzal a hivatalos céllal invitálták meg az ülésre, hogy operatív megbeszélést tartsanak a 2014-ben esedékes Soá 70 emlékévről, míg Heisler András Mazsihisz elnök cikkünkhöz írott kommentjében jelezte, „baráti beszélgetésre” invitálták. Olvasói hozzászólásában így fogalmaz:

heisler_andras-crop

Heisler András (Fotó: Kallos Bea, MTI)

 „1. Nem kuratóriumi ülésre, hanem baráti beszélgetésre hívtak meg.
2. Gordon Gábor helyzetismertetést tartott, majd szavazást kért személyéről.
3. A kurátorok szavaztak, valamint Zoltai úr.
4. A meghívott vendégek, akik nem kurátorok, Gordon kérése ellenére sem szavaztak.
5. Én kifejtettem, hogy a Mazsihisznek nincs kompetenciája egy független civil szervezet ügyeibe beavatkozni, ezért nem foglaltam állást az Alapítvány elnökének státuszával kapcsolatban.
6. Egyben rögzítettem, hogy az Alapítvány munkája fontos, azt a Mazsihisz a jövőben is támogatni kívánja.”

Olyan – anonimitást kérő – résztvevője is volt az összejövetelnek, aki élesen szót emelt az eljárás ellen, és távozott.

Az ülésről szóló híradásában Gordon Gábor nem tényszerűen tájékoztatta a Népszabadságot, vagy a tudósítás nem volt pontos, hiszen nem „a jelenlévők” fogadták el bocsánatkérését és szavaztak arról, hogy megerősítik vezetői tisztében, hanem – mint Heisler Andrástól megtudtuk – csupán a kurátorok szavaztak, az Élet Menete Alapítvány fővédnöke: Zoltai Gusztáv, a BZSH-Mazsihisz ügyvezető igazgatója, valamint a felügyelőbizottság művész tagjai. A fővédnöknek és a felügyelőbizottság tagjainak aligha van szavazati joga a kuratórium elnöke megválasztásának tárgykörében. Kérdés, miféle megerősítést jelent akár ez, akár a Bandi Lászlóból (Zoltai Gusztáv sofőrje), Répás Péterből és magából Gordon Gáborból (mindhárman a BZSH-Mazsihisz munkatársai) álló furcsa kuratórium egy ilyen kínos ügy nyomán.

Címkék:Élet Menete, Gordon Gábor, Heisler András

[popup][/popup]