Heisler András: neonáci szélsőségesek megverték egyik társunkat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Szélsőjobboldali, újnáci csoportok garázdálkodnak a városban, és próbálnak történelmi pillanatokat sajátjuknak tekinteni, kisajátítani. A Becsület Napja egy példa erre” – jelentette ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke vasárnap a Budavári Önkormányzat Kapisztrán téri főépületében elmondott tárlatmegnyitó beszédében.

V. Naszály Márta polgármester és Heisler András a tárlatmegnyitón (Fotó: Mazsihisz.hu)

Itt a Fortepan révén egy olyan fotókiállítás nyílt meg, amely a 78 évvel ezelőtti ostrom nyomait mutatja be I. kerületi helyszíneken keresztül. Erről tudósít a Népszava.

Heisler András kijelentette,

„péntek este, mikor kiléptem a zsinagógából, biztonsági okok miatt megkértek, vegyem le a kipát a fejemről. Ez volt az első ilyen eset, amióta eszmélek. Budapest eddig biztonságos, nyugodt világváros, volt, tegnap neonáci szélsőségesek megverték egy társunkat.”

A „Becsület napja” eseményeiről összefoglalónkat lásd itt.

Heisler hangoztatta, hogy a Becsület napi eseményt szervező neonáci csoportok a nemzeti történelmi hagyományok örököseinek tekintik magukat, és ebből a pozícióból terjesztik gyűlöletkeltő programjukat, ami diszkriminációra és fizikai erőszakra ösztönöz.

 „Nyugodtan leszögezhetjük: a Kitörés emléktúra nem ártalmatlan sportesemény! Minden év február 11-én neonáci csoportok menetelnek hol a budai várban, hol a budai hegyekben, és minden esztendőben előkerülnek a betiltott önkényuralmi jelképek” – fogalmazott.

Heisler András megjegyezte, hogy az emlékezők azt a kitörési kísérletet idézik, amelynek több mint negyvenezer áldozata egy esztelen vezetési döntés eredményeként, céltalanul, esélytelenül és reménytelenül kényszerült meghalni. A kitörést elrendelő parancsnok nem hősi tettet hajtott végre, hanem saját katonái tömeggyilkosságát idézte elő.

Kifejtette, amikor ma Ukrajnából nap mint nap az embertelen rombolás képeit követjük, s óhatatlanul felsejlik bennünk Budapest 1945-ös lerombolásának, a világháború emberi szenvedéseinek és a mai Oroszország semmivel nem indokolható agressziójának képi párhuzama. Megmagyarázhatatlan az uszítás, ami embercsoportok ellen zajlik, a pusztítás, amit emberek embertársaik ellen követnek el.

Teljes cikk

Heisler András beszédének teljes szövege itt olvasható.

[popup][/popup]