Neonáci banda támadása

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Vélhetőleg nem zsidókra, hanem antifa militánsokra vadásztak annak a neonáci csoportnak a tagjai, akik három embert súlyosan bántalmaztak a Széll Kálmán téren.

A kép a Normafánál zajlott megemlékezésen készült

A Népszava tudósítása szerint:

Szombaton, délután egy óra körül a Széll Kálmán téren egy – mintegy 20 fős – neonáci külsejű banda hátulról támadott meg egy ötfős társaságot, állítólag azért, mert antifasiszta tüntetőknek vélték őket. Egyikük súlyos sérüléseket szenvedett:  betört a koponyacsontja és az orra, továbbá letört három foga. Úgy tudni, a támadók között volt a hazai szélsőjobboldal néhány ismert figurája is. A rendőrség közbeavatkozott, a menekülő elkövetők közül többeket elfogtak. A Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) a Mazsihisz hírportáljának érdeklődésére azt közölte, hogy két férfit fogtak el, akik ellen csoportosan elkövetett garázdaság bűntett és súlyos testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt, őrizetbe vételük mellett folytat eljárást. „A bántalmazók társainak azonosítása a folyamatban lévő nyomozás feladata. A jelenleg rendelkezésre álló adatok, a sértettek és a gyanúsítottak kihallgatása nem vetettek fel antiszemita motivációt, a nyomozás azonban az eset valamennyi körülményére kiterjed”.

*

A 444.hu tudósítása szerint

A Magyar Jelen szombat délutáni közvetítésében volt arra utalás, hogy az elkövetők a Betyársereghez tartozhatnak. „A Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket” – írták, később megerősítve, hogy több tag ellen indított a rendőrség eljárást aznap délután.

A polgármester környezetéből annyit sikerült megtudni, hogy a megtámadottak, három férfi és két nő, akiknek a személyazonosságát védik, magyarok, nem tüntetésre, csak ebédelni tartottak, amikor feketeruhások rájuk támadtak. Az egyik férfi úgy sérült meg, hogy megpróbálta védeni társát, akit az úttestre taszítottak. Orra és arccsontja is eltört, egy másik megtámadott koponyazúzódást és agyrázkódást szenvedett.

Az eset alig közvetlenül azelőtt történt, hogy szélsőjobboldali szervezetek és az antifasiszta mozgalom tagjai felsorakoztak egymással szemben a Budai Vár aljában. Az alkalmat február 11., a magyar és német katonák 1945-ös kitörési kísérletének emléknapja adta, ami a hungarista mozgalom fontos megemlékezése; ilyenkor a nemzetközi szélsőjobboldal és az antifasiszta mozgalom tagjai egyaránt Budapestnek veszik az irányt.

*

A Népszava egy másik támadásról is beszámol: Pénteken ugyanakkor egy más fajta támadás is történt. Egy vélhetően antifasiszta csoport pénteken fényes nappal megtámadott egy férfit a Gazdagréti tér üzletsora előtt. Hátulról nekirontottak, majd többek közt viperával is ütötték. A feltételezett elkövetők mindegyikét elfogta a rendőrség, s azóta letartóztatták őket.

A hírek szerint három külföldi antifa militáns és egy magyar társuk volt a támadó.

A Mandiner szerint az antifa aktivisták a Széll Kálmán tértől követték a kiszemelt áldozatot és előtte még azt is megkérdezték tőle, megy-e a kitörés emléktúrára.

 

Címkék:Antifa, betyársereg, erőszak, kitörés napja

[popup][/popup]