“Harcolnak az antiszemitizmus ellen”, de gátolják a vallásgyakorlást

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Az EU-nak védenie kell a zsidók jogait a körülmetélésre és kóser vágásra; ezek hiányában az Unió antiszemitizmus elleni nyilatkozatai haszontalanok.

Pinchas Goldschmidt (Fotó: WJC)

Fentieket Pinchas Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbikonferencia (CER) elnöke mondta azzal kapcsolatban, hogy hiába adott ki az EU mérföldkőnek számító nyilatkozatot a napokban, miközben számos tagállamában törvényeket hoznak az alapvető zsidó rituálék betiltására.

Az EU 27 tagállamának politikáját koordináló Európa Tanács szerdán adott ki hatoldalas nyilatkozatot, amely többek között megállapítja, hogy „az antiszemitizmus bármely formájában elfogadhatatlan, és megfékezésére ellenlépéseket kell tenni, akár európai szinten. Az EU tagállamai támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek fellépnek az antiszemita gyűlöletkeltés, az erőszakos cselekmények az interneten terjesztett antiszemita összeesküvés-elméletek ellen.”

A  francia La Croix katolikus lapnak nyilatkozva Pinchas Goldschmidt rabbi kijelentette: „Különösen kiábrándító, hogy az Unió nem kötelezte el magát az olyan vallási parancsolatok védelme iránt, mint a sehita (az állatok kóser vágása), és a brit mila (a nyolcnapos fiúgyermekek körülmetélése).”

Goldschmidt leszögezte: amennyiben a zsidók szabad vallásgyakorlását – azaz ősi szokásaik fenntartásához való jogait – nem biztosítják, az antiszemitizmus elleni nyilatkozatok mit sem érnek. Mint Belgium két tartománya, Flandria és Vallónia esetében, ahol a sehitát betiltották.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, körülmetélés, kósr vágás

[popup][/popup]