Hanukai gyertyatartó az Elvis Múzeumban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Mississippi állambeli Tupelo városában található egy emlékmúzeum, annak a kétszobás háznak a közelében, ahol a későbbi rock ‘n’ roll királya 1935-ben megszületett.

A látogatók számtalan olyan tárgyat találhatnak ebben a „szentélyben” – gitárokat, gyermekkori fotókat, régi lemezeket, fellépési öltözékeket, stb.– amelyek Elvis fényes karrierjét kísérték. Aztán az Elvis Presley Museumban hirtelen fölbukkan egy olyan tárgy, amire kevesen számítanának: egy aranyszínű gyertyatartó, kilenc hanuka gyertyával.

Lehetséges, hogy a 20. századi Amerika kulturális ikonjának valami köze van a zsidósághoz?

Nos, Nancy Burdine, Elvis egyik anyai ükanyja nagy valószínűséggel zsidó volt. Az ő leánya szülte Doll Mansell-t aki életet adott Elvis anyjának, Gladys Smithnek. így tehát az énekes halachikusan, az anyaági leszármazás alapján forma szerint zsidónak tekinthető.

Miközben Presley tudatában volt zsidó hátterének, sőt, büszke is volt arra, semmi nyoma nincs annak, hogy a vallásból bármit megtartott volna.

Elvis szobra az emléparkban

A róla szóló egy korábbi cikk szerzője 2018-ban ellátogatott Tupelóba, hogy többet tudjon meg a Király neveltetéséről és zsidó kapcsolatairól. Kerékpáron járta be a város 13 helyszínét, amelyek Elvis életének korai szakaszához kapcsolódnak.

A szerény kétszobás lakrésszel kezdte, ahol Elvis született és kétéves koráig lakott. Az épület a “Walk of Life,” hat hektáros emlékpark közepén áll, ahol a sztár életének egy-egy évét betontömbökön örökítették meg. Mellettük található az Elvis Presley Múzeum a legendás karrierhez kapcsolódó emléktárgyakkal, köztük ama bizonyos gyertyatartóval.

A gyertyatartó eredetileg George Copen családjáé volt, akik New Yorkból költöztek Tupelóba 1953-ban. A 75 éves Copen elmondta a szerzőnek, hogy legjobb gyermekkori cimborája Jim Hill volt, aki az utca túloldalán lakott. Jim anyja, Janelle McComb jó kapcsolatot tartott a Presley családdal. Kétéves korától ismerte Elvist, és barátságuk egészen Presley 1977-ben Memphisben, a Graceland birtokon bekövetkezett haláláig tartott.

Copen elmondása szerint Janelle egyszer elkérte tőlük a családi menórát azzal, hogy megmutatja egyik barátjának. Éppenséggel Elvis volt az a barát. A menóra sohasem került vissza Copenékhez. George úgy gondolja, hogy Janelle azt Elvisnek adta. Ezt onnan veszi, hogy látta Elvis fényképét a menórával. A Király talán úgy gondolta, hogy szerencsét hozhat (A “good luck charm” egyik nagy slágerének címe volt.)

.„Eléggé kiakadtam, amikor rájöttem, hogy Janelle oda ajándékozhatta a menórát” – mondja Copen. „Temetése után (McComb 2005-ben halt meg) átkutattam a házát, de nem találtam semmit.”

Később azonban George hallotta, hogy a menórát megtalálták, és az Elvis Presley Birthplace Museumban van kiállítva. És valóban, a múzeumban sok ajándék és emléktárgy látható, amit az évek során Elvis adott Janelle-nek, ő pedig fölajánlotta a múzeumnak.

A családi gyertyatartóban, mint kiállítási tárgyban tehát évente 50.000–100.000 látogató gyönyörködhet.

Copen azt mondja: számára megtiszteltetés, hogy a családi örökség Elvis fontos üzenetét hordozza a toleranciáról.

Elvis a héber betűs nyaklánccal

„Janelle meg akarta mutatni, hogy Elvis minden felekezetet szeretett. Inkább lássák az emberek a menórát a múzeumban, mint az én házamban. Ez segít abban, hogy mindenki értékelni tudja a másikat, és hirdesse: egy nép vagyunk.”

Elvis 13 éves volt, amikor szüleivel Tupelóból Memphisbe költöztek. Ugyanabban a házban élt családjával Alfred Fruchter, a Bét El Emet gyülekezet rabbija. Fiuk, a cikk írásakor 65 éves Harold, aki jelenleg Marylandben lakik, elmondta, hogy a két család jó barátságban volt egymással: édesanyja gyakran kávézott Elvis mamájával, Gladys-szel.

1954-ben a memphisi Sun Record Co kiadta Elvis dalát: “That’s All Right,” ez lett Elvis első nagy sikere. Harold elmondja, hogy Fruchtertől kérték el a lemezjátszóját, hogy lejátsszák a szülőknek, mert nekik nem volt gramofonjuk.

Azokban az időkben Fruchter rabbi időnként a sábeszgój szerepére kérte föl Elvist, akií gy pl. a villanykapcsolót kezelte.

„Szüleimnek fogalmuk sem volt arról, hogy Elvis zsidó lehet, mert akkor soha nem alkalmazták volna erre a szerepre” – mesélte Harold.

Amikor Gladys 1958-ban meghalt, Elvis gondoskodott róla, hogy a memphisi temetőben sírkövén ott legyen a Dávid-csillag, a zsidó örökség jeléül. Amikor Elvis eltávozott 1977-ben, Gladyst újratemették Gracelandben. Az új sírkövön nincs Dávid-csillag; nem volt, aki erről gondoskodjon.

A Dávid-csillag Gladys első síremlékén

Pályafutása vége felé róla készült fotókon Elvis chai (héberül: élet) medált visel koncert közben. Arról tudósítottak, hogy halála éjszakáján kereszt és chai egyaránt volt nyakában. A memphisi zsidó közösségi központ tagja volt, és számos zsidó szervezetnek adakozott, többek között 150.000 USD-t hagyott a Memphisi Zsidó Akadémiára.

„Nagyon közel volt a zsidó néphez, különösen a memphisiekhez. Mindig nagyon kedvesen bánt velük, és ők is nagyon kedvesek voltak hozzá” – mondja Copen.

Úgy tartják, hogy Tom Parker „ezredes”, Elvis holland származású menedzsere nem volt híve annak, hogy híres ügyfele zsidó gyökerei köztudomásúvá váljanak. Attól tartott, hogy a Bibliaövezet (Bible Belt) hatalmas rajongótábora az 50-es és 60-as években lett nem lett volna túl lelkes a hír hallatán.

Az aish.com cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]