Hamasz: Győztünk!

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

Életbe lépett a sokadik tűzszünet Izrael és a Hamasz között

Gázai romok

Tűzoltók egy lebombázott épület romjai között (Fotó: AP/Khalil Hamra)

Ünnepi lövöldözéssel, tűzijátékkal, utcai felvonulásokkal köszöntött be Gázában a sokadik tűzszünet. „Ma az ellenállás győzelmét ünnepeljük” – közölte a Hamasz szóvivője a gázai Shifa kórházban (a Hamasz vezérkar épületében).

A július 8-án kirobbant gázai konfliktusban több mint 2100 palesztin vesztette életét, Izrael 64 katonát és öt civilt vesztett. Az 1,8 milliós Gázában a helyi hatóságok szerint több mint félmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából

A fegyvernyugvás egyiptomi közlés szerint hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) lépett életbe. Ezzel szemben egyes izraeli értesülések szerint a tűzszünet helyi idő szerint éjféltől kezdődik.

Az MTI jeruzsálemi tudósítójának jelentése szerint hat óra után még több percig lőtték rakétákkal a Gázai övezetből az azzal szomszédos izraeli településeket. Izraelben egy kibuctaggal néhány perccel a tűzszünet életbe lépése előtt végzett egy gránátlövedék, amely három másik civilt is megsebesített, egyiküket súlyosan.

Korábban a Gázát uraló Hamász radikális palesztin szervezet szóvivője azt mondta, hogy a felek határozatlan idejű tűzszünetet kötöttek. Az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezség értelmében Izrael lazítani fog Gáza blokádján, és be fogja engedni a segélyszállítmányokat és az újjáépítéshez szükséges anyagokat a területre.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter sajtóközleménye szerint Egyiptom végleges tűzszüneti megállapodásra szólította fel a szembenálló feleket, az “ártatlan lelkek megóvása, és a vérontás beszüntetése” érdekében. A fegyvernyugvás feltételei megfelelnek az egy hónappal ezelőtt benyújtott egyiptomi indítvány és a 2012-ben Kairó közvetítésével született tűzszüneti megállapodásban foglaltaknak – áll a jelentésben.

Izrael hivatalosan nem kommentálta a tűzszünetet. Az ottani média, illetve több nemzetközi hírügynökség magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva mindenesetre azt írta, hogy Izrael is elfogadta a fegyvernyugvást.

A megállapodás értelmében a Gázai övezet blokádjának további lazításáról, illetve egyéb vitás ügyekről a jövő hónapban kezdenek közvetett tárgyalásokat a felek, szintén egyiptomi közvetítéssel.

A 2007 óta tartó gázai blokád feloldása a Hamász legfőbb feltétele volt a tárgyalások során. Ugyanakkor Izrael és Egyiptom is kockázatosnak tartja a gázai határ megnyitását, attól tartva, hogy az megkönnyítené a Hamász számára a fegyverekhez való hozzájutást..

támogatás
[popup][/popup]