Halott gyerek – a Hamasz leghatékonyabb fegyvere

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

gaza-6

Fotó: MARCO LONGARI/AFP/Getty Images

A fentihez hasonló képek áradnak az Internetről. A hírfogyasztók tízmilliói pedig nem győznek szörnyülködni. Hogyan lehetséges ez?

A Hamasz felügyelete alatt álló Gázában a fotósok is a Hamasz felügyelete alatt dolgoznak. A fényképészek egy része (ahogy az arab nevekből látszik) nyilván helybéli, teljesen ki van szolgáltatva az iszlámista szervezet hatóságainak. Ha utóbbiaknak nem tetsző kép jelenik meg a nevével, aligha dolgozhat többet, hogy komolyabb retorziókról ne beszéljünk. De a nyugati fotósok is csak addig működhetnek  Gázában, amíg a Hamasz jónak látja.

A fenti képen látható halott gyereket a hozzá fűzött kommentár szerint egy izraeli tank lövedéke találta el. A kommentár nyilván szintén a Hamasz jóváhagyásával került forgalomba – az AFP és társai nincsenek abban a helyzetben, hogy az információk hitelességét független forrásból ellenőrizzék.

Hogy miért van ilyen rengeteg gyerekhalott, azt már nem olyan könnyű dokumentálni: a Hamasz ellenében fényképezgetni Gázában veszélyes mulatság.

Egy ilyen képet a Hamasz külföldön nem népszerűsít:

Palestinian civilians gather on the roof of the Karawe house in Khan Yunis Copyright Watan TV July 9

Khan Yunis: Palesztin civilek gyülekeznek egy ház tetején, amit az izraeli hadsereg célpontnak jelölt ki. Watan TV July 9

A fenti képen a civil pajzs  taktika alkalmazása látható: rengeteg polgári személy összevonásával igyekeznek eltántorítani az izraelieket egy olyan objektum megtámadásától, amelyben a Hamasz fegyveresei működnek.  Így már érthető, honnan a rengeteg civil áldozat – de ezt persze nem óhajtják a nyugati médiával tudatni.

Az alábbi, hasonló magatartásra buzdító  Hamasz-plakátnak sincs angol felirata:

human shield

A fenti képek otthoni használatra valók.

Az alábbi képekből is jóval kevesebb van: titokban ellesett felvételeknek tűnnek.

HumanShields (camera blog 2008)

Forrás: IDF blog

human-shield-3 (IDF blog human-shield-2 IDF blog

A gyerekek közvetlen közelében lövöldöző, robbantgató fegyveresek képét a Hamasz külföldön nem népszerűsíti, tudja, hogy a gyerekekből álló civil pajzs nyugaton nem népszerű. A nagy hírügynökségek is tiszteletben tartják ezt, tudják, hogy ha túl sok  ilyet közölnének, a Hamasz könnyen megszüntetheti az együttműködést, fotósaik nem dolgozhatnának Gázában, elmaradnának a szívet tépő képek, amelynek a nyugati közönség nagy fogyasztója.

Így a halott gyerekek képe első osztályú minőségben, minden forrást feltüntetve, jogtisztán bárki számára hozzáférhető. De hogy miképp kerülnek a gyerekek a tűzvonalba, az bizalmas, az ezt ábrázoló képek terjesztése nem ajánlott. És a nagy hírügynökségek ezt tiszteletben tartják. Így az együttműködés kifogástalan.

Az alábbi képeket sem a nagy hírügynökségek portálján találtam. Pedig a gyerekekkel való durva visszaélés eme képeiből elég sok található a neten.

Hamas-Children IDF blog

Forrás: IDF blog

hamasrally2

Forrás: http://chersonandmolschky.com/%5B/caption%5D

[caption id="attachment_58946" align="aligncenter" width="388"] Forrás: IDF blog

 

És ha valakinek kételyei lennének, hogy a gyerekekkel való fenti bánásmód vajon a Hamasz hivatalos politikájának része, az tekintse meg alábbi képet, melyen Ismail Haniyeh, Gáza miniszterelnöke látható (természetesen nem a saját unokájával, akit izraeli kórházban gyógykezeltek):

 

 

A gázai gyerekeket a külföldnek a fenti módon nem szeretik mutogatni. Csak így:
gaza-6 AP Photo Lefteris Pitarakis

Fotó: AP Lefteris Pitarakis

 

Vagy így:
Fotó: MARCO LONGARI AFP Getty Images

Fotó: MARCO LONGARI AFP Getty Images

 

De leginkább így:
gaza-5

MARCO LONGARI/AFP/Getty Images

 Kívánunk az AFP-nek, a Reutersnek és társaiknak további sikereket e humanista küzdelemben, az igazság megalkuvást nem ismerő feltárásában, a részrehajlás nélküli munkában, és Izrael félelmet nem ismerő bírálatában.

 

 

 

Címkék:antiszemitizmus, Gáza, Izrael, palesztinok, zsidók

[popup][/popup]