Halálra késelték egy detroiti zsinagóga elnöknőjét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A helyi rendőrség hangsúlyozza, hogy Samantha Woll meggyilkolásának indítéka még nem ismert, az FBI segítségét kérik a nyomozásban; a helyi zsidó föderáció szerint “jelenleg nincs ismert fenyegetés”.

Egy detroiti zsinagóga elnökét szombaton holtan, szúrt sebekkel találták meg otthona előtt.A helyi rendőrség óva intett a gyilkosság indítékával kapcsolatos találgatásoktól.

A rendőrség az FBI segítségét kérte a 40 éves Samantha Woll meggyilkolásának kivizsgálásában, aki a detroiti városközpontban lévő Isaac Agree Downtown zsinagóga elnöke volt.

“Megdöbbenéssel és szomorúsággal értesültünk Samantha Woll, az igazgatótanácsunk elnökének váratlan haláláról” – írta a zsinagóga a gyülekezet tagjainak küldött üzenetében. “Jelenleg nincs több információnk, de amint megtudjuk, többet fogunk közölni.”

James White rendőrfőnök arra buzdított, hogy “mindenki maradjon türelmes”, amíg a nyomozás folyik, a “sok megválaszolatlan kérdés” ellenére.

“Fontos, hogy ne vonjunk le következtetéseket, amíg az összes rendelkezésre álló tényt nem tekintjük át” – mondta White a közleményben. “Holnapra várható egy frissítés…”.

A gyilkosságra az Egyesült Államok zsidó és muszlim közösségei közötti – az Izrael és a Hamász közötti háború miatti – fokozódó feszültségek közepette került sor. A Gázai övezetet uraló terrorcsoport október 7-i dél-izraeli halálos támadása és Izrael válaszcsapása széles körű megmozdulásokat eredményezett. A Hamász terrorcsoport egyik vezetőjének nyilvános felhívása a zsidók elleni globális megmozdulásokra arra késztetett több amerikai zsidó intézményt, hogy bezárja kapuit vagy megerősítse védelmét. Így történt ez Detroit térségében is, ahol az Egyesült Államok egyik legnagyobb palesztin közössége él.

A mentőszolgálat munkatársai holtan találták Wollt “számos szúrt sebekkel a testén” – közölte a rendőrség. A rendőröket vérnyomok vezették Woll közeli otthonához, “ahol a gyanú szerint a bűncselekmény történt”.

A gyilkosság indítéka “ismeretlen”. Az antiszemita motívumra nincs bizonyíték – tette hozzá a rendőrség közleménye.

TOI

[popup][/popup]