“Ha célba veszed Izraelt, mi célba veszünk téged” 

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Republikánus törvényhozók szankciókkal fenyegetik a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét, ha izraeli vezetők ellen ad ki elfogatóparancsot a jelenlegi gázai háború miatt.

Tom Cotton szenátor

Egy tucat republikánus törvényhozó azzal fenyegetőzött, hogy szankciókat vezetnek be a Nemzetközi Büntetőbíróság ellen, ha a bíróság elfogatóparancsot ad ki izraeli politikai és katonai vezetők vezetők ellen a folyamatban lévő gázai háború miatt.

Április 24-én tizenegy republikánus szenátor írta alá Tom Cotton (R-Arkansas) szenátor levelét, amelyet Karim Asad Ahmad Khannak, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészeként jelenleg szolgáló brit ügyvédnek címzett, jelentette hétfőn a Politico.

A levélben a tizenkét szenátor hivatkozik azokra a jelentésekre, amelyek szerint Khan nemzetközi elfogatóparancs kiadását fontolgatja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és más magas rangú izraeli tisztviselők ellen a Hamasz terrorszervezet elleni izraeli háború során tett intézkedései miatt.

Minden ilyen parancs “illegitim és jogalap nélküli” lenne, írták a törvényhozók, figyelmeztetve a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni súlyos szankciókra, ha izraeli vezetőket vesznek célba.

“Vedd célba Izraelt, és mi célba veszünk téged. Ha tovább lépnek a jelentésben említett intézkedésekkel, akkor mi lépéseket teszünk annak érdekében, hogy véget vessünk az ICC amerikai támogatásának, szankcionáljuk alkalmazottait és munkatársait, és kitiltsuk Önt és családjait az Egyesült Államokból.”

“Figyelmeztettük Önt!” – zárul a levél, amely elmarasztalja a Nemzetközi Büntetőbíróságot amiatt is, amiért nem adott ki elfogatóparancsot külföldi vezetők, köztük Ali Khamenei ajatollah iráni legfelsőbb vezető, Bashar al Assad szíriai elnök, Ismail Haniyeh Hamasz vezető vagy Hszi Csin-ping kínai elnök ellen.

A levelet aláíró szenátorok között van a szerző, Tom Cotton; Mitch McConnell, a szenátus republikánus kisebbségének vezetője Kentuckyból; valamint Marsha Blackburn szenátor Tennessee-ből, Katie Britt Alabamából, Kevin Cramer Észak-Dakotából, Ted Budd Észak-Karolinából, Ted Cruz Texasból, Bill Hagerty Tennessee-ből, Pete Ricketts Nebraskából, Marco Rubio Floridából, Rick Scott Floridából, és Tim Scott Dél-Karolinából.

World Israel News – George Hirn

[popup][/popup]