Guido Westerwelle: Izraellel egy értékközösségbe tartozunk

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

A német külügyminiszter a Zsidó Világkongresszus budapesti ülésének második napján szólalt föl.

west

Ronald S. Lauder, a ZSVK elnöke; Guido Westerwelle, német külügyminiszter; Dieter Graumann, a Német Zsidók Központi Tanácsának elnöke (Fotó: Soós Lajos, MTI)

Westerwelle az egykor virágzó, majd a náci Németország által elpusztított magyar zsidóság képével indította beszédét. „A német történelem legsötétebb fejezete örökre velünk marad. Gyászoljuk a zsidó nép hatmillió fiát és leányát, akiket a Soá éveiben meggyilkoltak” – folytatta, hozzátéve, hogy a Soá emlékezetének fenntartása olyan kötelesség, amivel nemcsak az áldozatoknak és a túlélőknek, hanem önmaguknak is tartoznak.

Beszédében ezután az antiszemitizmus elleni általános küzdelem felé fordult, leszögezve, hogy az antiszemitizmusnak nincs helye sehol a világon. De nem elég csak ennek megjelenését akadályozni, az okai ellen is küzdeni kell, neveléssel, amely mindenkinek feladata. Senki nem mondhatja, hogy ehhez nincs köze, mert az antiszemitizmus a demokrácia alapértékeit kezdi ki.

Szavait a közönség hálás tapsa fogadta.

Westerwelle hangoztatta a német politika Izrael iránti elkötelezettségét. Felidézte Izrael sebezhetőségét, leszögezte, hogy a zsidó államnak joga van megvédenie magát. Ekkor a közönség ismét tapsolt, mivel a mai európai baloldalon Izrael szinte minden fegyveres akciója bírálatok özönét váltja ki. Ugyanilyen tetszést aratott az, amikor elítélte az Izrael elleni hangulatkeltést és leszögezte, nem fogják megengedni, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Nem tapsolt a közönség akkor, amikor a külügyminiszter úgy vélte, hogy itt csak a tárgyalások és a szankciók vezethetnek eredményre.

Beszédének harmadik részében az Izraelt közelről érintő arab tavaszról szólt. Leszögezte: nyilván nem erőltethetik az arab országokra elképzeléseiket arról, hogy miként kell működnie a társadalomnak. Ugyanakkor a gazdasági reformok és a demokratikus átalakulás útja az, amelynek alapján a partnerséget el tudják képzelni.

DSCF4541

A szerző felvétele

S itt áttért a nyugati világ örök mantrájára, a palesztinokkal való békekötésre. „A béke az egyetlen út a valódi biztonsághoz” – idézte Obama elnököt. Ezt a pillanatot kell megragadni a béketárgyalásokra, mert „fogy az idő”.

Európa nem közös piacot és közös valutát, hanem közös értékeket jelent. „Toleráns polgárok vagyunk, a tolerancia bölcs, de a tolerancia az intoleranciával szemben történelmi balgaság… Együtt állunk ki értékeinkért, a toleranciáért és az antiszemitizmus ellen” – zárta beszédét, mely után a közönség állva tapsolt.

 

[popup][/popup]