Globális boldogságjelentés – a finnek a legboldogabbak, Izrael a 14-ik, Magyarország az 53-ik

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ENSZ által évente közzétett „boldogságjelentés” (World Happiness Report) ez évben épp a vírusjárvány kellős közepén látott napvilágot, így aligha fog izgatott vitát kiváltani. De azért érdemes végignézni, hogy normál üzemmódban mely nemzetek a legelégedettebbek a sorsukkal.

A legutóbbi felméréshez hasonlóan Finnország ismételten a legboldogabb ország; Tel Aviv a világ nyolcadik legboldogabb városa. Az adatok a koronavírus válság előtti időkből származnak, az ENSZ jelentését pénteken tették közzé.

Izrael a 2019. évihez képest egy helyet visszaesve lett a 14-ik a vizsgált 153 ország között. 183 város között Tel Aviv a nyolcadik, Jeruzsálem a 33-ik helyen végzett. Budapest a 103-ik.

A Boldogságjelentést először 2012-ben, ezúttal pedig nyolcadik alkalommal tették közzé. A felmérés még jóval a veszedelmes kórokozó felbukkanását megelőzően történt.

Finnország sorozatban harmadszor lett a legboldogabb ország, és általánosságban az észak-európai országok uralják a listát. Második Dánia, harmadik Svájc, de Izland, Norvégia, Svédország is ott van a legjobb hét között.

A két éve 15-ik Nagy Britannia Izraelt megelőzve lett a 13-ik. Az USA ismét 18-ik lett, miután a múlt évben visszaesett a 19-ik helyre. Kanada nem került a top tízbe; a múlt évi 9-ik helyezett most a 11-ik lett.

A jelentést az ENSZ Sustainable Development Solutions Network szervezete megbízásából a Gallup intézet készíti évenként annak alapján, hogy a felmérésben részt vevő országok állampolgárai hogyan érzik magukat. Gazdasági helyzet, várható élettartam, szociális biztonság, az életpálya választhatósága a legfontosabb mutatók.

A sort Zimbabwe, Dél-Szudán és Afganisztán zárja.

Jeffrey D. Sachs, a Columbia Egyetem professzora és a UN Sustainable Development Solutions Network igazgatója a The New York Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy az anyagi jóléten és egészségi jólléten túl az ország társadalmába és kormányzatába vetett bizalom jelenik meg fontos tényezőként és alakítja az emberek boldogságát. Ennek különös jelentősége lehet a mostani világválság közepette. Az Egyesült Államok jelenlegi folyamatairól szólva megállapította: „Ez az, ami erősen megromlott Amerikában, pedig mindnyájan ebben hiszünk. Eljött a vizsga ideje. A józan ész által diktált közös felelősségérzet segíthet a válságból való kilábalásban.”

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:Boldogságindex, World Happiness Report

[popup][/popup]