Glasgow városa kitűzte a palesztin zászlót

Írta: jég - Rovat: Politika

Válaszul amerikai üzletemberek lemondták a látogatásukat

Glasgow

Fotó: twitter

Több száz amerikai üzletember törölte Glasgow-i látogatását, miután a skóciai város tanácsa úgy döntött, hogy – a gázai háború okán – kitűzik a palesztin zászlót a városháza épületére. A városban számos iszlám országból érkezett bevándorló él, akik erősen pártolták az ötletet, amit eredetileg a Glasgow-val testvérvárosi kapcsolatban álló Betlehem polgármestere kezdeményezett. Glasgow polgármestere válaszában „szívből jövő rokonszenvéről biztosította a szenvedő gázai népet”. A tanács augusztus 8-ának reggelén szolidaritása jeléül kitűzte a palesztin zászlót.

Válaszul több mint ezer email érkezett a tanácshoz, sokan tiltakoztak. A helyi zsidó közösség tiltakozó vezetője,  Paul Morron azt mondta a Sky news riporterének, hogy ha a város valóban minden szenvedővel együtt érez, akkor tűzze ki az izraeli zászlót is. Erre azonban nem került sor.

Az amerikai üzletemberek között olyan cégek képviselői voltak, mint a Wal-Mart, az ExxonMobil  és a Coca-Cola. A 600 fős delegáció befektetési céllal érkezett volna a városba és milliós üzletek voltak kilátásban, ám a politikai akció elvette a szervezők kedvét.

„Hat napot terveztünk a városban tölteni” – írta üzenetében a szépreményű delegáció vezetője, Richard Cassini. – „Amint azonban az önök közleményét olvastam, amely – a városban élő nagyszámú moszlimnak akarván kedvezni – a Hamaszt és annak vezetőit támogatja, úgy döntöttem, hogy törlöm az egész látogatást. Miután cégeink a Fortune 500 listán szerepelnek, a költségek nem jelentettek volna gondot… Reméljük, a város moszlim lakossága, amelyet önök olyan őszinte szívvel támogatnak, rendelkezik akkora vásárlóerővel, mint azok az emberek, akiket sikeresen elüldöztek.”

Glasgow város tanácsa elismerte, hogy megkapták a fenti emailt, de nem válaszoltak, mivel a palesztin zászló ügyében több mint 1500 megkeresést kaptak.

A sky news tudósítása nyomán.

Címkék:Glasgow, palesztin zászló

[popup][/popup]