Gáza: tűzszünet kisebb ütésváltással

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Egyiptomi és  ENSZ közvetítéssel tűzszüneti megállapodás jött létre Izrael és a Gázát uraló Hamasz (valamint az Iszlám Dzsihád) között vasárnapra virradóra. Utána még két rakétát és több grántot lőttek ki Gázából, amire az izraeli dadsereg válaszcsapásokkal felelt. A konfliktus azonban, e sorok írásáig, nem eszkalálódott. 

Rakéta becsapódás nyomai egy lakóházban Szderotban (Fotó: Hadas Parush/Flash90)

, a szombati pihenőnapon, az ujkelet.live tudósítása szerint hajnali 1:30-tól kezdve a Hamász és más terrorszervezetek a Gázai övezetben több mint 200 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Izrael déli részére. A nagyrészük, jóval több mint 100 nyílt területen landolt, sérülés vagy anyagi kár nem történt. Több mint 30-at szétlőtt a Vaskupola. A maradék pedig dél-izraeli közösségek területén belül landolt. Három izraeli megsérült, amikor rakéták csapódtak egy lakóházba és egy zsinagógába a határ melletti Szderotban. Egy civil sokkot kapott. 

Számos lövedék landolt Eskol régió közösségeiben, kisebb károkat okozva az épületekben és az infrastruktúrában. Néhány helyen átmenetileg áramszünet volt, miután aknavető gránátok leszakították a vezetékeket, közölte a tanács egyik szóvivője. Válaszul az izraeli hadsereg több mint 40 célpontot bombázott le a Gázai övezetben. Izrael a 2014-es erős szikla hadművelet óta nem mért ilyen súlyos csapást a Hamászra.

*

Hogy ezúttal éppen miért kezdett a Hamasz ilyen súlyos provokációba, azt pontosan nem tudjuk, de ennek nincs is nagy jelentősége. Ha nem ma provokálnak, akkor holnap, ha nem ma rakétáznak, gyújtogatnak, akkor holnap. A Hamasznak nincs más politikai programja, mint a zsidók elleni szent háború, amelyet alkotmányában is rögzített. Ebben csak taktikai megfontolások késztetik őket mérsékletre: ha túl nagy árat kell fizetniük a harc egy adott szakaszában, akkor visszavonulnak. A Hamaszt azonban csak a katonai infrastruktúrában elszenvedett károk késztetik meghátrálásra, a civil lakosság szenvedése az ő számukra értékes propagandafegyver.

Békére nincs esély, a Hamasz programjában ilyesmi nem szerepel. Elképzelésük szerint béke csak akkor lesz, ha nem lesz Izrael. Így a zsidó állam az újra és újra kiújuló háborúskodással lesz kénytelen együttélni a belátható jövőben is. A legjobb esetben is csak hosszabb tűzszünetet sikerül  a Hamasztól kicsikarni, amely ezalatt felkészül a következő fordulóra.

 

Címkék:Gáza, háború, Hamasz, tűzszünet

[popup][/popup]