Gáza: gyerekmunkával készültek az alagutak

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Ahogy a 18. századi Angliában gyerekek dolgoztak a bányában… 

Gáza gyerek

Gáza: egy gyerek kiképzésen

úgy a Hamasz is rendkívül hatékonyan alkalmazza a gyerekmunkát a számára kulcsfontosságú alagutakban.

Erről tudósít számos angol nyelvű újságcikk, amelyek a Journal of Palestine Studies c. folyóirat 2012-es nyári számára hivatkoznak. Ebben Nicolas Pelham: Gaza’s Tunnel Phenomenon: The Unintended Dynamics of Israel’s Siege (A gázai alagút jelenség – az izraeli blokád akaratlan dinamikája) című írása tudósít arról, hogy a Hamasz gyerekmunkával készíti az alagutakat. A Hamasszal egyébként szimpatizáló szerző beszámol arról, hogy 2011-ben látogatást tett Gázában, ahol „nem tettek semmit annak érdekében, hogy az alagút-ásásban a gyerekmunkának véget vessenek, mert – akárcsak a Viktoriánus-kor Angliájában – nagyon hatékonyan tudják használni a gyerekek fürge kis testét.”

A szerző így ír: „legalább 160 gyerek pusztult el az alagutakban, a Hamasz tisztviselői szerint.” (Vajon, ha ők 160-at mondanak, mennyi lehet a valós szám?)

A folyóirat online is elérhető,  és noha a cikkre mutató link már üres, de az írás archívumból még előbányászható.  (Köszönet érte Tudózsidónak.)

Humánus nevelés

Az ügyet nyilvánosságra hozó Tablet Magazine cikke szerint Gázában működő emberjogi csoportok már 2008-ban szóvá tették a gyerekmunka aggályos voltát a gyakran húsz méter mély alagutakban. A Hamasz válasza erre az volt, hogy „megfontol bizonyos korlátozásokat”. 2009-ben létre is hozták az „Alagútügyi Bizottságot”, amely, „válaszul az alagutakkal kapcsolatos balesetek kedvezőtlen visszhangjára, különös tekintettel az itt dolgozó gyerekek körében, irányelveket fogadott el a munkakörülmények javítása érdekében.”

A nyilván mélyen humánus alapelveket sajnos nem sikerült átültetni a gyakorlatba – ezt állapította meg Pelham 2011-ben. Így pusztulhatott el 160 szerencsétlen gyerekrabszolga a föld alatt.

Elkeseredésre bőven van okunk, csodálkozásra semmi. A Hamasz, amely ágyútölteléknek neveli saját gyerekeit, miért ne használná őket rabszolgának a föld alatt?

Hamasz harcosok az egyik alagútban

Hamasz harcosok az egyik alagútban

Címkék:alagút, gyerekmunka, Hamasz

[popup][/popup]