Gáza: a palesztinoknak kezd elegük lenni a lakóövezetbe telepített lőszerraktárakból

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Palesztin politikai és emberi jogvédő szervezetek fölszólították a Hamászt és más terrorista csoportokat, hogy hagyjanak föl azzal, hogy lakóterületeken fegyvereket tárolnak, miután az Iszlám Dzsihad egyik gázai raktárában csütörtökön reggel robbanás történt, melynek során a 69 éves Atta Ahmed Saqallah meghalt, és 14 személy, köztük hat gyermek megsebesült.

A szervezetek követelték az eset kivizsgálását, és a felelősök megbüntetését.

A Palestinian Al-Mezan Center for Human Rights jogvédő szervezet nyilatkozata szerint az épület egyik szárnya romba dőlt, a környező házak pedig részben megrongálódtak. Szemtanúk szerint a robbanás nyomán tűz ütött ki. Az Al-Mezan rámutat arra, hogy ez már nem az első ilyen eset, amikor zsúfolt lakónegyedekben a polgári lakosságot, otthonait és ingóságait súlyos károk érik – halálos áldozatokat is beleértve. A jogvédők Követelik az incidens kivizsgálását, az eredmények nyilvánosságra hozatalát, és megfelelő ellenintézkedések meghozatalát.

A Palestinian NGO Network, egy 133 civilszervezetet tömörítő ernyőszervezet ugyancsak a robbanás „komoly és transzparens” vizsgálatát követeli.

Fadel Al-Manasfeh palesztin író kijelentette: világos, hogy a Hamász népszerű piacokat választ ki fegyverek raktározása céljából, mert közismert, hogy Izrael nem támad ilyen helyeket. Azt mondta, a dolog kellemetlen a Hamásznak, mert újabb lőszerraktár helye vált ismertté, miután a múlt évben hasonló incidens történt a Nuseirat menekülttábor piacán, amiben tízen vesztették életüket, és több tucatnyian sebesültek meg.

Jerusalem Post – Bassa László

Címkék:Gáza, lőszerraktár, robbanás

[popup][/popup]