“Free Palestine” – írták a grazi zsinagóga falára

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A hét elején a grazi zsinagóga falán graffiti jelent meg: “Free Palestine.” Aztán egy másik felirat is feltűnt: „Országunk és nyelvünk érinthetetlen”.

A grazi zsinagóga (fotó: europeofdiasporas)

A rendőrség vizsgálja az ügyet. A zsinagóga külső falát azokból a téglákból húzták föl, amelyek túlélték az 1938. novemberi Kristályéjszakát. Ezek is súlyosan megrongálódtak.

A Wiener Zeitungnak nyilatkozó Elie Rosen, a grazi zsidó közösség elnöke szerint a két jelszó az agresszív baloldali antiszemitizmus megnyilvánulása „Egyértelmű, hogy nem jobboldali szélsőségesek, völkisch rasszisták keze munkája. Graz városában egyre erősödik a baloldali és Izrael ellenes antiszemitizmus. Világosan kirajzolódó trendről van szó. Ebben az évben súlyosan inzultáltak egy fiatalt, most pedig itt ez a vandál cselekedet. Mindez aggasztó.”

Amikor az ausztriai zsidókat körülvevő légkörről kérdezték, Rosen azt válaszolta, hogy az „nem javult”.

Ugyancsak pesszimista a tekintetben, hogy az embereket meg lehetne győzni a koronavírus nyomán Európában egyre terjedő zsidó összeesküvési elméletek valótlanságáról. „Nem hinném, hogy felnőtt antiszemiták észérvekkel jobb útra téríthetők. Ha bűnbakra van szükségük, megtalálják.” így Rosen.

Sebastian Kurz osztrák kancellár Twitter üzenetében azt írta, hogy az incidens „megdöbbentette”. „Ausztriában zéró toleranciát hirdettünk az antiszemitizmus ellen. Remélem, hogy az elkövetőket mielőbb megtalálják, és bíróság előtt fognak felelni tettükért.”

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:graffiti, Graz, zsinagóga

[popup][/popup]