Franciaország: zsinagógagyújtogatás, Svédország: lövöldözés az izraeli nagykövetségnél

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A francia rendőrség pénteken lelőtt egy fegyveres férfit, aki felgyújtott egy zsinagógát az északi Rouen városában. Svédországban a stockholmi izraeli nagykövetséget lezárták, miután kora reggel lövöldözés történt – jelentette a helyi média.

A roueni zsinagóga

A roueni rendőrség reggel 6:45-kor reagált a “zsinagóga melletti tűzről” szóló bejelentésre – közölte egy rendőrségi forrás.

Egy, az ügyhöz közel álló forrás az AFP-nek elmondta, hogy a férfi “késsel és vasrúddal volt felfegyverkezve. A rendőrökhöz közeledett, akik tüzet nyitottak. Az illető meghalt”.

Nicolas Mayer-Rossignol polgármester elmondta, hogy a tűzben a zsinagóga jelentős károkat szenvedett, de senki más nem sérült meg.

Azt mondta, hogy a normandiai várost “megviselte és sokkolta” az eset, hozzátéve, hogy “egy fegyveres férfi valahogy felmászott a zsinagógára, és egy tárgyat, egyfajta Molotov-koktélt dobott a fő imaterembe”.

A gyújtogatásban megsérült zsinagógabelső Rouen-ban

Natacha Ben Haim, a normandiai zsidó közösség elnöke elmondta, hogy a falakat és a bútorok nagy részét megfeketítette a tűz és a füst. “Ez katasztrofális. Igen, feldúlt vagyok, nagyon feldúlt vagyok” – mondta újságíróknak.

 *

Stockholmban Per Fahlström rendőrségi sajtószóvivő az Expressen című újságnak elmondta, hogy egy rendőrjárőr hangos csattanásokat hallott, amelyek feltehetően lőfegyverből származnak. A környéket nem sokkal hajnali 2 óra után lezárták, és fél 7-kor a rendőrség azt írta, hogy vizsgálataik szerint lövöldözés történt a környéken.

Az izraeli nagykövetségen a rendőrség lövések nyomai után kutatott.

Fahlström nem nyilatkozott arról, hogy a nagykövetség volt-e a feltételezett lövöldözés célpontja.

Súlyos fegyveres bűncselekmény miatt indítottak előzetes nyomozást. Fahlström a médiának elmondta, hogy több embert őrizetbe vettek, de további részletek nélkül.

Az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy az incidenst a svéd hatóságok vizsgálják, és további részletek nem állnak rendelkezésre.

Roenben a zsinagóga rabbija, Chmouel Lubecki elmondta, hogy felesége ott volt a támadás idején.

“Nagyon megijedtünk” – mondta. Felesége “lövéseket és sikolyokat hallott… majd látta, hogy füst jön a zsinagógából, ezért azonnal lement, és segített a tűzoltóknak bejutni a zsinagógába”.

“Vártuk [a támadásokat], sajnos” – mondta, az antiszemitizmus növekedése miatt. “Bennünk volt ez a félelem, de amikor valóban megtörténik, az még mindig sokkoló”.

Mielőtt a tűzkárokról beszámoltak volna, Gerald Darmanin belügyminiszter az X-en azt írta: “A roueni nemzeti rendőrség ma kora reggel semlegesített egy fegyveres személyt, aki nyilvánvalóan fel akarta gyújtani a város zsinagógáját”.

“Nemcsak a zsidó közösséget érinti. Az egész Rouen városa megsebesült és sokkos állapotban van” – írta Rossignol polgármester az X-en.

A férfi késsel fenyegetett meg egy rendőrt, aki erre használta szolgálati fegyverét – közölte a roueni ügyészség. A halott férfit nem azonosították azonnal – közölte egy rendőrségi forrás.

Az AFP kérdésére a Nemzeti Terrorizmusellenes Ügyészség azt mondta, hogy jelenleg vizsgálják, hogy foglalkoznak-e az üggyel.

Az Izrael és a Hamász közötti gázai háború miatt Európa-szerte megnőtt a feszültség, tömeges tüntetések zajlanak a zsidó állam ellen, és az antiszemita incidensek száma is jelentősen megnőtt. (Times Of Israel)

[popup][/popup]