Franciaország: új hivatal „a gyűlölet-bűncselekmények elleni küzdelemre”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Christophe Castaner francia belügyminiszter az új testület megalakítását azt követően jelentette be, hogy egy kelet-elzászi zsidó temető sírköveire horogkeresztet és más zsidóellenes mázolmányokat festettek.

Cristophe Castaner

A vandál cselekedet néhány órával követte azt, hogy a közeli Schaffhouse-sur-Zorn falu temetőjében antiszemita feliratokat találtak. Múlt héten a Westhoffen közeli Rohr városházáján jelentek meg zsidókat gyalázó falfirkák. Korábban Quatzenheim zsidó temetőjében 80 sírkövet gyaláztak meg. Ezek a települések mind az egykor Németországhoz tartozó Elzász tartományában találhatók, ahol a zsidó közösségek sokszáz éves múltra tekinthetnek vissza.

Christophe Castaner miniszter kijelentette, hogy a mostani incidenst „a gyűlölet diktálta”, Emmanuel Macron pedig ígéretet tett arra, hogy „az ország addig fog küzdeni az antiszemitizmus ellen, amíg halottaink végre békében nyughatnak”.

Franciaország új hivatalát a csendőrség – gendarmerie – keretében szervezik meg, és antiszemita, iszlamofób és keresztény-ellenes cselekményekkel kapcsolatban fog nyomozni.

Francis Kalifat, az ország zsidó közösségeit tömörítő ernyőszervezet (CRIF) elnöke a Le Figaronak nyilatkozta: „Üdvözöljük a bejelentést, hiszen hosszú évek óta hangoztatjuk, hogy a gyűlölet – táplálkozzon az akár antiszemitizmusból, rasszizmusból, homofóbiából vagy szexizmusból – egyre terjed a francia társadalomban, és megfékezéséhez radikális intézkedésekre van szükség.”

Ugyancsak ezen a héten a francia parlament határozatban szólította föl a kormányt, hogy fogadja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség érvényben lévő definícióját, amelyben az áll, hogy az anticionizmus nem más, mint az antiszemitizmus egy formája.

Az EJPress cikkét Bassa László fordította

 

[popup][/popup]