Franciaország betilt minden palesztinpárti  tüntetést

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A francia belügyminiszter betiltotta a palesztinbarát tüntetéseket Franciaországban, az Izrael és a Hamász közötti háború közepette.

Gérald Darmanin

Gérald Darmanin “szigorú utasítást” küldött a “palesztinbarát tüntetések betiltására, mert azok valószínűleg a közrend megzavarását idéznek elő” – jelentette a francia média.

”Aki tiltott tüntetéseket szervez, az letartóztatható” – mondta a miniszter.

A miniszter elmondta, hogy több mint 100 antiszemita esetet jelentettek Franciaországban azóta, hogy a Hamász szombaton Izraelben támadásokat indított, amelyekben legalább 1300 ember vesztette életét.

Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége.

A francia nemzetgyűlés elnöke, Yaël Braun-Pivet, aki egy perces néma csenddel emlékezett meg a Hamász-támadások áldozatairól, állítólag halálos fenyegetéseket kapott. Házát rendkívüli rendőri védelem alá helyezték.

Csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy a kormány intézkedett a zsidó helyszínek, köztük az iskolák és zsinagógák rendőri védelmének megerősítése érdekében, és hogy a Hamász által elkövetett atrocitásokra nincs semmiféle igazolás. “Nincs olyan, hogy ‘igen, de’. Azok, akik összekeverik a palesztin ügyet a terrorizmus igazolásával, erkölcsi, politikai és stratégiai hibát követnek el” – mondta Macron.

ejpress.org

[popup][/popup]