„Formálódó Mazsihisz–Jobbik szövetségről” ír egy kormánylap

Írta: jég - Rovat: Politika

A Demokrata című hetilap online felületén, a sajtószemle rovatban olvashatjuk ezt a címet: „Formálódó Mazsihisz–Jobbik szövetség?”

A szerkesztők által vizionált szövetség ősforrása a Jewish Telegraphic Agency honlapján megjelent magyarországi tudósítás, Cnaan Liphshiz újságíró tollából. A cikket a Szombat is szemlézte.

A cikk eredeti címe ez volt: „In Hungary, some left-wing Jews are ready to work with a far-right party led by a former neo-Nazi” (Magyarországon egyes baloldali zsidók készek együttműködni egy szélsőjobboldali párttal, amelyet egy volt neonáci vezet.)

A cikk mondandója szerint az Orbán-kormány oly mértékben csonkította meg a demokráciát és építette ki hatalmi rendszerét, hogy egyes baloldali zsidók a Jobbikkal való együttműködést is jobbnak tartják az Orbán-kormány hatalomban maradásánál. A szerző ezek után azt állítja, hogy a Mazsihisz, amely korábban keményen támadta a Jobbikot, az utóbbi években, úgymond, sokkal kevésbé kritikus az ex-náci párttal.

Konkrét példát csak egyet hoz Liphshiz, eszerint ’Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke a rivális rabbicsoportot „Jobbik-alázó”-nak nevezte.’

Cnaan Liphshiz cikke ellen a Mazsihisz tiltakozott: közleményében leszögezi, hogy a Mazsihisznek semmilyen kapcsolata nincs a Jobbikkal és egyáltalán nem működik együtt politikai pártokkal. (Heisler András hasonló nyilatkozatát egyébként már Liphshiz is idézi a cikkében.)

A Jobbikkal minden kapcsolatot elutasító Mazsihisz közlemény után egy nappal látott napvilágot a Demokrata honlapján a Mazsihisz-Jobbik szövetséget vizionáló lapszemle.

„A Mazsihisz nem a kormány kedvenc egyháza” – mondta némi mélabúval e sorok írójának nemrég egy Mazsihisz-vezető. Úgy tűnik, jól látta.

[popup][/popup]