Fordulat Amszterdamban: a Portugál zsinagógából kitiltott Spinoza-kutatót mégis szívesen látják

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika, Történelem

Mint arról korábban beszámoltunk, Yitzhak Melamed, a Johns Hopkins Egyetem bölcsészprofesszora Spinozáról készít dokumentumfilmet. A filozófust az amszterdami szefárd zsidók hitközsége 1656-ban rendeletben közösítette ki, mivel írásait eretnekségnek minősítették. Melamed a zsinagóga könyvtárában szándékozott kutatásokat végezni, Joseph Serfaty rabbi azonban a múlt héten levélben utasította vissza a tudós erre vonatkozó kérését, amit a tudós a Facebookon posztolt.

Amszterdam, a Portugál zsinagóga (By Johnbod – commons.wikimedia.org)

„A tilalom érvényben van, és visszavonhatatlan. Ön életét Spinoza betiltott művei tanulmányozásának és gondolatai továbbfejlesztésének szentelte. Ezért visszautasítom kérelmét, és persona non grata-nak nyilvánítom a portugál zsinagóga komplexumában” – írta Serfaty.

Serfaty azonban a város által alapított szekuláris szervezet, a Zsidó Kulturális Negyed vezetőségének jóváhagyása nélkül döntött –márpedig az Amszterdami Zsidó Múzeum és a zsinagóga világi részei ez utóbbi iránítása alá tartoznak. Michael Minco, a zsinagóga igazgató tanácsának elnöke és Emile Schrijver, a Negyed vezetője írták: „Sajnálattal fogadtuk, hogy a Portugál zsinagóga meglátogatására irányuló teljesen normális kérelem… nemzetközi fölháborodást váltott ki.” Levelükben jelezték, hogy Serfaty döntését visszavonták, és Melamedet szívesen látják a zsinagógában és a könyvtárban.

Serfaty rabbi (Forrás: Esnoga.com)

Melamed csütörtökön tette közzé a rabbi levelét, bár korában megkapta Minco és Schrijver bocsánatkérését, és kérésüket, hogy azt ne hozza nyilvánosságra. Melamed megjegyezte, hogy a rabbitól „újabb rosszindulatú megjegyzések érkeztek”.

Serfaty elnézést kért Melamedtől „a levél küldésének módjáért”, annak tartalmához azonban ragaszkodott – jelentette a Jonet holland zsidó hírcsatorna.

Serfaty a Jewish Telegraphic Agency megkeresésére nem válaszolt.

JTA – Bassa László

Yitzhak Melamed

[popup][/popup]