Elásott trezorban tóradíszeket találtak Zalaszentgróton

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

“Szerda délután érkezett a bejelentés egy kedves házaspártól, hogy a Malom utcai volt “Zsidóiskola” területén, építkezés közben egy széfet fordított ki a munkagép, melyben többek közt a – feltételezések szerint – volt zsinagóga kegytárgyai találhatóak meg.”

A Zalaszentgróton talált tóradíszek

Minderről Zalaszentgrót polgármestere Baracskai József írt facebook oldalán.

“Az ingatlan tulajdonosai, Balázs Dorina és Balázs Gábor értesítették a Zala Megyei Göcsej Múzeum munkatársait, akik a mai nap kiérkeztek és beszállították a leleteket, amelyeket a restaurálásuk után szeretnénk elérhetővé tenni a zalaszentgróti lakosok számára is.”

A trezor

Béres Katalin történész-főmuzeológus a zaol.hu-nak elmondta, hogy szerdán telefonhívást kaptak Zalaszentgrótról. Balázsék arról tájékoztatta a múzeumot, miszerint nemrég vásárolták meg azt a házat, aminek felújítása során az udvaron elásott trezort találtak.

A tóramutató

A szerkezet ajtaja zárva, azonban a többi részét a rozsda már annyira megette, hogy a tartalmához hozzá lehetett férni. Különleges tárgyak kerültek elő, elsősorban zsidó liturgikus tárgyak, de meglepő módon néhány pár cipő is. A minden bizonnyal a tulajdonosai számára értékes holmikat valószínűleg 1944-ben, a vidéki zsidóság deportálásakor rejtették el. Sajnos több papíralapú lelet – például német nyelvű szentírás – szinte teljesen elpusztult.

A tóravért

Csütörtökön a múzeumba szállították a tárgyakat, ezek egy részének funkcióját – két tóramutató kivételével – még nem sikerült meghatározni, ehhez szakembereket vonnak be, és a Göcseji Múzeum munkatársai most azon dolgoznak, hogy kiderítsék az elrejtett tárgyak történetét is.

Akiknek van tudomásuk a tárgyak eredetéről vagy hasonló emlékekről – kérte a polgármester -, azok jelentkezzenek az önkormányzatnál.

A teljes cikk

[popup][/popup]