Ferenc pápa izraeli foglyok szüleivel találkozott

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Hamász által fogva tartott izraeliek családtagjait fogadó pápa ígéretet tett, hogy közbenjár szabadulásuk érdekében.

Képek forrása: Izrael vatikáni nagykövetsége

Ferenc pápa a Vatikánban fogadta a foglyul ejtett és Gázában őrzött két izraeli civil, valamint a két halott izraeli katona szüleit, és azt mondta nekik, hogy fölveszi a kapcsolatot a kormányokkal és moszlim vallási vezetőkkel, hogy szeretteik (ill. földi maradványaik) hazakerüljenek – hangzik az izraeli külügyminisztérium közleménye.

Izraeli hivatalos személyek szerint a pápa 45 perces vatikáni kihallgatás végén tette meg ígéretét.

Ferenc pápa szoros baráti kapcsolatot ápol Ahmed al-Tayeb sejkkel, az egyiptomi Al Azhar mecset főimámjával, akit sokan a moszlim jogrend legnagyobb szunnita tekintélyének tartanak.

A Hamász jelenleg két izraelit — Hisham al-Sayedet és Avera Mengistut— tart fogva, és birtokukban van két izraeli katona – Oron Shaul és Hadar Goldin – holtteste akik a 2014. évi gázai háborúban vesztették életüket.

Ferenc pápa mindkét családdal elbeszélgetett és részvétét fejezte ki az édesanyák szenvedése fölött.

Izrael szentszéki követe szerint a pápa kijelentette: “Igen nehéz megvigasztalni a zokogó anyákat”.

A látogatást a külügyminisztérium a védelmi minisztériummal karöltve szervezte és az a fogvatartás tényét nemzetközileg tudatosító izraeli kampány része. A családokat Rafi Schotz, Izrael vatikáni nagykövete, valamint Shuli Davidovich, a külügyminisztérium világvallások irodájának vezetője kísérte.

Schotz első ízben október elején kérte a kihallgatást.

Az esemény nem formális magánkihallgatás volt, amiben államfők részesülnek, hanem hivatalosan része volt a pápa szokásos szerdai audienciájának.

Reggel 8 órakor kezdődött, és Ferenc elnézést kért, hogy korán zavarta látogatóit. A jelenlévők szerint bőven volt idejük előadni mondandójukat.

A hozzátartozók hanukkai gyertyát gyújtanak Izraeli római nagykövetének rezidenciáján

Schotz a találkozót jelentős humanitárius cselekedetnek és kézzelfogható segítségnek minősítette.

Ez nem az egyetlen hasonló akció, amit a pápa kezdeményez. Saját elmondása szerint 300 ukrán hadifogolyból álló listát juttattak el az oroszoknak fogolycsere céljából.

A családok a tervek szerint más magas rangú olasz tisztviselőkkel: a miniszterelnök-helyettessel, a képviselőház elnökével és zsidó vezetőkkel is találkoznak.

A négy család hanukka gyertyákat gyújtott Alon Bar, Izrael olaszországi nagykövetének otthonában. Giuseppe Cavo Dragone tengernagy, olasz vezérkari főnök is jelen volt az eseményen.

A 2014-ben életét vesztett két katona, Shaul and Goldin, holttestét a Hamász lefoglalta. Mindkét család ismételten írásban fordult az izraeli kormányhoz, hogy hajtson végre fogolycserét.

Izrael kezdeményezte a cserét, de nyolc év sem volt elég, mivel a Hamász cserébe palesztin foglyok ezreinek szabadon engedését követelte.

Júniusban a libanoni Al-Mayadeen hírügynökség arról tudósított, hogy a Hamász „sürgős humanitárius fogolycsere” keretében al-Sayed szabadon bocsátása fejében az összes beteg palesztin elbocsátását követelte az izraeli börtönökből..

Az Al-Mayadeen a Hezbollah és Hamász terrorszervezetekhez közel álló tévéhálózatként ismert.

Ez év elején az izraeliek állítólag több száz palesztin fogoly terroristát – de nem gyilkosokat – lettek volna hajlandók elengedni cserébe a két fogolyért és holttestekért. A palesztinok ezt kevésnek találták, és a tárgyalások megrekedtek.

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]