Felmérés: Gantz győzne, Netanjahu súlyos vereséget szenvedne, ha ma lennének a választások

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 12-es csatorna felmérése szerint a Benjamin Netanjahu vezette koalíció, amely 64 mandátumot szerzett a tavaly novemberi választásokon, mindössze 45 helyet szerezne a 120 fős Knesszetben, ha ma tartanák a választásokat. A Netanjahu ellenes, úgynevezett “változás” pártok 70 helyre számíthatnának, a Hadash-Taal szövetség pedig a maradék öt helyet szerezné meg.

Benny Gantz (Forrás: Youtube)

A felmérés szerint Benny Gantz Nemzeti Egység pártja 36 mandátumot szerezne, több mint kétszer annyit, mint a Netanjahu vezette Likud (17 mandátum).

A csatorna elismerte, hogy szokatlan, hogy háború idején készítenek választási felmérést. Ugyanakkor megjegyezte, hogy általában a háborúk idején a miniszterelnökök népszerűsége megugrik, a mostani felmérés azonban ennek az ellenkezőjét mutatta.

A felmérés szerint a mandátumok a a következőképpen oszlanának meg (zárójelben a jelenlegi mandátumok):
Gantz, Nemzeti Egységpárt: 36 mandátum (12);
Netanjahu, Likud 17 (32);
Yair Lapid, Jes Atid 15 (24);
Sasz 10 (11);
Jiszráél Bejtenu 9 (6);
Egyesült Tóra Judaizmus 7 (7);
Ocma Jehudit 7 (14) a vallásos cionizmussal kötött szövetség részeként);
Hadas-Taal 5 (5);
Merec 5 (0);
Ra’am (arab párt) 5 (5);
Vallásos Cionizmus 4.

A felmérést tegnap végezte 502 válaszadó körében a Mano Geva és a Midgam közvélemény-kutató cég, és 4,4%-os hibahatárral készült.

Ha Naftali Bennett volt miniszterelnök visszatérne a politikába pártelnökként, a Nemzeti Egység 25, a Likud 17, Bennett 17, a Jes Atid pedig 14 mandátumot szerezne – derült ki a felmérésből.

Arra a kérdésre, hogy ki a kedvenc miniszterelnökük, a válaszadók 41-25%-kal Gantzot részesítették előnyben Netanjahuval szemben. A Netanjahu és Lapid közötti választási kérdésre a válaszadók megosztottak voltak, mindketten 29%-ot kaptak.

ToI

[popup][/popup]