Felmérés az európai antiszemitizmusról – előzetes

Írta: jég - Rovat: Politika

A válaszolók 7 %-a élt át antiszemita inzultust az elmúlt öt évben.

Mazowieckie, Lengyelország, 2012 március 19. Fotó: AP.

November 8-án, a kristályéjszaka 75 évfordulóján, egy Bécsben tartandó sajtótájékoztató keretében teszi közzé felmérésének eredményeit az európai antiszemitizmusról az Európai Alapjogok Ügynöksége (European Union Agency for Fundamental Rights – FRA). A felmérést nyolc európai országban végezték: Anglia, Belgium, Franciaország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország és Svédország területén él az EU zsidó lakosságának 90 százaléka.

A felmérés során nem az országok lakosságának körében élő antiszemita beállítottságot mérték, hanem azt, hogy az itt élő zsidók az antiszemitizmusból mit tapasztalnak. A kérdőíves felmérést az Interneten végezték: a zsidó közösségek tagjai egy online kérdőív kitöltésével tudathatták véleményüket. Összesen 5847 fő tett így.

A felmérést, a brit  Institute for Jewish Policy Research koordinálta. Előzetes eredményeit a brit zsidóság biztonságáért felelős Community Security Trust (CST) honlapja tette közzé.

Ezek szerint

– a válaszolók 7 %-a élt át antiszemita jellegű fenyegetést vagy fizikai támadást az elmúlt öt évben;

– az ilyen inzultust átéltek 26 %-a ezt a felmérés előtti évben szenvedte el, ami egyértelmű emelkedést jelent;

– a fenyegetést átélt emberek 76 %-a, a fizikai támadást elszenvedettek 64 %-a és a vandalizmus során károsodottak 52 %-a az ilyen eseteket nem jelentette sem a rendőrségen, sem más szervezetnél;

– a válaszolók 22 %-a biztonsági okokból időnként kerüli a „zsidó eseményeket vagy helyszíneket”.

Az előzetes szerint a legrosszabb adatokat Belgiumban, Franciaországban és Magyarországon mérték, ahol a válaszolók 40-50 %-a jelezte, hogy már megfordult a fejében a kivándorlás gondolata.

Címkék:Európai antiszemitizmus

[popup][/popup]