Felmérés: az amerikaiak körében a zsidók a legkedveltebb vallási csoport

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Külföld, Politika

  • Százas skálán a zsidók 67, a katolikusok 66, a muszlimok 48 pontot kaptak.
  • De a 18-29 éves korosztály körében a buddhisták a legnépszerűbbek.

Amerikai zsidók felvonulása New Yorkban (REUTERS/ Eduardo Munoz)

A Pew közvélemény-kutató központ legújabb felmérésének eredményeit a napokban tették közzé. Ezek szerint az USA lakossága kedvezőbben viszonyul a különböző vallási csoportokhoz, mint három évvel korábban.[1]

A három évvel (2014) ezelőttihez hasonlóan az „érzelmi hőmérő” pontozásos skáláján a zsidók kapták a legmagasabb pontszámot. A skálán 1 jelöli a “leghidegebb” viszonyt,  100 a legmelegebbet, az 50 pedig a semleges viszonyulásra utal.

A zsidók „osztályzata” a 2014 évi 63 pontról 67-re emelkedett, a katolikusoké 62-ről 66-ra nőtt, mögöttük következnek a „fősodrú” protestánsok 65, majd az evangéliumi keresztények 61 ponttal.

Buddhista felvonulás Észak-Karolina államban

A buddhisták iránt érzett szimpátia 53-ról 60 pontra, a hinduk népszerűsége 50-ről 58-ra, a mormonoké 48-ról 54-re nőtt.

Változatlanul az ateisták és a muszlimok értékelése a legalacsonyabb, de ők is „emelkedtek” – előbbiek 41-ről 50, utóbbiak 40-ről 48 pontra.

A felmérést végzők rámutatnak a vallási csoportok növekvő pozitív megítélésére, még akkor is, ha az USA egy erősen megosztó választási évet tudhat maga mögött. A pontszámok egyöntetűen emelkedő trendet mutatnak a vallási csoportok, a demokrata és republikánus szavazók, a férfiak és nők, a fiatalabbak és idősebbek körében egyaránt.

Evangéliumi keresztény gyülekezet

Az amerikaiak persze saját vallási csoportjukat értékelik a legmagasabbra. A zsidóknál ez 91 pont; ők a muszlimokat most 51 pontra minősítették a három évvel ezelőtti 35-tel szemben. A katolikusok 83 pontot kaptak tőlük.

A fiatal és idős amerikaiak véleménye különböző. A 65 évesek és idősebbek körében a zsidók 74 pontot kaptak, és végeztek másodikként a protestánsok mögött, a 18-29 éves korosztály körében 62 ponttal szorultak a 66 pontos buddhisták mögé.

New York – 2010 Szeptember 26: az “American Muslim Day” felvonulás résztvevői (Fotó: Spencer Platt/Getty Images)

A vallási csoportokat magasabbra értékelték azok, akik ismertek valaki(ke)t az adott csoportból. A zsidó ismeretséggel rendelkezők 72 pontot adtak, míg a nem rendelkezők 58-at.

[1] A véletlen kiválasztáson és telefonos megkeresésen alapuló felmérés 4.248 választ eredményezett január 9-23 között. A hibahatár ± 2,5 százalékpont volt.

A Times of Israel cikke nyomán: Bassa László.

 

[popup][/popup]