“Felelősségünk örökké tart”

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

Holokauszt-emléknap Auschwitzban

Túlélők, politikusok és fiatalok emlékeztek meg vasárnap a nácizmus áldozatairól.

800_v2srz5d8cihiqmlqstqqyqfpzxobahcb-crop

“Auschwitz a történelem legszörnyűbb helyszíne” – mondta Zvi Raf-Ner, Izrael varsói nagykövete a hírhedt halálfal előtt, amelynél több ezer ellenállót végeztek ki. A nagykövet arra szólított fel mindenkit, hogy ne csak a nácik által meggyilkoltakra emlékezzenek, hanem a segítőkre is, akik gyakorta saját életük kockáztatásával mentettek meg zsidókat.

“Auschwitz-Birkenau a jövő nemzedékeinek a legszörnyűbb figyelmeztetése” – mondta az orosz parlament elnöke, Szergej Nariskin. Az áldozatokra való emlékezés “szent” – hangsúlyozta a duma elnöke, aki vasárnap megnyitotta a koncentrációs tábor szovjet bebörtönzöttjeinek és hadifoglyainak a sorsát bemutató állandó kiállítást is a 14-es blokkban.

Angela Merkel, német kancellár, hivatalos weboldaláén a következőket írta: „Felelősségünk természetesen örökké tart a nemzetiszocializmus bűneiért, a 2. világháború áldozataiért, de mindenek előtt a Holokauszt áldozataiért”.

A Vörös Hadsereg katonái 1945. január 27-én szabadították fel Auschwitz-Birkenaut. Ekkor már csupán 6000 fogoly volt életben a legnagyobb náci megsemmisítő tábor lakói közül. Becslések szerint egyedül Auschwitz-Birkenau halálgyárában 1,3 millió embert öltek meg. A legtöbb áldozat lengyel és a németek által megszállt többi európai országból deportált zsidó volt.

Január 27-ét az ENSZ-közgyűlés 2005-ben nyilvánította a Holokauszt emléknapjának.

A varsói megemlékezést az egykori gettóban tartották meg, az 1943-as felkelés emlékművénél.

 

[popup][/popup]