Felavatták a második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművét

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Csütörtök délután avatták fel Budapesten a második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművét, Mohácsi András munkáját, mely a Városmajori Jézus Szíve templom előtt áll.

A Budapest XII. kerületében felállított emlékmű az áldozatok neveivel Mohácsi András munkája (Fotó: Soós Lajos, MTI)

Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere avató beszédében elmondta: Budapest ostroma az egyik legkíméletlenebb volt a második világháborúban és a világtörténelemben.

„Szörnyű gigászok”, Hitler és Sztálin összecsapásának vált színterévé és áldozatává Budapest. A világháború után a kommunista diktatúra a felejtés politikáját választotta. Ezen kívánt változtatni a Hegyvidék önkormányzata a Turul-szoborral, ám az emlékállítás helyes szándéka „kicsorbult” a választott szimbólum és az emlékműre került nevek miatt – mondta.

A polarizált politikai viszonyok nem sok teret adtak a higgadt párbeszédnek – mondta Pokorni Zoltán. Hozzátette, hogy akkor ezt az „ostromállapotot”, „beszűkült tudatállapotot” maga is folytatta, ezért most bocsánatot kér.

A 2010-es évek történészi kutatásai is befolyásolták az emlékmű megítélését. Kiderült, hogy a Böszörményi és az Istenhegyi út találkozásánál felállított Turul-szobortól nem messze a kerületi nyilasok gyilkosságokat követtek el, az emlékműre pedig hibásan került fel az áldozatok névsora: volt aki hiányzott róla, ugyanakkor a gyilkosok közül egyesek neve felkerült rá – mondta a polgármester.

Nyilvánvaló, hogy a 2005-ös állapot nem tartható fenn – szögezte le a polgármester.

Hozzátette: az önkormányzat történész szakértők bevonásával felülvizsgálta a helyzetet, és pályázatot írt ki a Turul-szobor helyszínének átépítésére.

A múltat nem eltörölni, hanem bevallani, elmesélni kell a magunk és a gyermekeink okulására. Nem igaz, hogy nem ismétlődhetnek meg ezek az események. Nem a nagyszüleink, hanem a gyerekeink miatt kell elevenen tartani ezeket az emlékeket, hogy „ellent tudjunk állni a gonosznak” – mondta Pokorni Zoltán.

Hegyvidéken már 70 éve is konszolidált polgári jólét, kultúra volt, de ez gyorsan szertefoszlott a háborúban. Mindig jönnek politikusok, akik nagy igazság nevében kérnek „egy kis aljasságot”, és nehéz észrevenni, hogy hol csapnak be – figyelmeztetett a fideszes polgármester.

Horváth Zsolt, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának tudományos főigazgató-helyettese a rendezvényen arról beszélt: remélhetőleg az emlékművel sikerült konszenzusosan lezárni az azt övező vitákat.

Az eseményen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) részéről Kardos Péter főrabbi és Kunos Péter ügyvezető igazgató volt jelen. (MTI, Mazsihisz.hu)

[popup][/popup]